Vier verhalen werden gelinkt voor de pittig proza schrijfuitdaging van mei met het thema ‘sugar baby’ en deze verhalen verschenen vanwege de samenwerking met NBRplaza ook bij Erotica Fest

Geen hete peper, wel feedback

Feedback op de verhalen


Suikerschatje

Marc – Ik begrijp de overwegingen van de hoofdpersoon (de auteur?) volledig. Toch is de manier waarop het is geschreven veel minder spannend om te lezen. Dat komt vooral door de structuur van het verhaal. Er is veel ‘backstory’; uitleg over wat er voorafging. En veel ‘interne dialoog’; de gedachten van de hoofdpersoon. Daardoor duurt het (te) lang voor het verhaal overgaat tot actie. Veel van de backstory en de interne dialoog kan achterwege gelaten worden. De lezer kan dat zelf invullen. Verder is het wel erg prettig geschreven.

Sanna – Dit verhaal is van mij


Bitch

Marc – Deze is van mezelf

Sanna – In de eerste alinea probeert de hoofdpersoon, vind ik, een beetje ‘goed te praten’ waarom Agne bij en met hem is (en echt niet alleen vanwege zijn geld) In deze alinea wordt voor de lezer meteen duidelijk welke relatie hij met haar heeft. Ik denk dat dit zonder deze alinea ook was gelukt. Mooi hoe Agne wordt neergezet. Ik kan haar helemaal voor me zien.


Het betalingsplan

Marc – Ook bij dit verhaal zit er veel backstory, die het verhaal onnodig vertraagt, of die voor de lezer minder interessant is om te lezen. Probeer minder uit te leggen wat de achtergrond is, maar laat het zien door het gedrag of door een dialoog. De eerste alinea laat al zien dat er financiële problemen zijn. De tweede en derde alinea leggen te veel uit. Ook dat had je kunnen laten ‘zien’. Ook een zin als ‘Lars is een succesvol zakenman, welbespraakt […]’ is ‘vertellen’ in plaats van ‘laten zien’. Probeer je als schrijver af te vragen waaruit dat zou kunnen blijken? Beschrijf het op een manier waarop de lezer zelf de conclusie trekt.

Sanna – Ik vind de stijl en het gebruik van woorden in dit verhaal prettig. Op de een of andere manier brengt de vertelstijl ook een bepaalde vorm van humor in het verhaal. Het bouwt mooi op en vertelt wat er in het leven van deze vrouw aan de hand is en hoe ze daar uit heeft proberen te komen. Lars is hier de fijne verrassing die haar misschien ook wel uit de financiële ellende helpt.


Sugarbabe – Sugardaddy

Marc – Het verhaal komt bij mij als lezer verwarrend over en dat komt omdat de schrijver vaak van gezichtspunt verandert. Dan weer zit je ‘in het hoofd’ van de man, dan weer van die van de vrouw. Probeer dat te vermijden. Het komt ook omdat er geen flow zit in de vorm van scenes die elkaar opvolgen. Ook dit verhaal bevat veel uitleg. Probeer een manier te vinden om dingen te laten zien, in plaats van uit te leggen. Verder zitten er een aantal LSEP karakter s in je tekst. Waarschijnlijk heb je symbolen gebruikt, die in Chrome niet zichtbaar zijn. Dat leidt enorm af. Kortom, door dit soort dingen kom je als lezer niet lekker in het verhaal. En dat is jammer, want de bedoeling van het verhaal is wel erg mooi.

Sanna – Ook ik vind de veranderende verteller wat verwarrend. Op zich is het leuk om het verhaal van twee kanten te beschijnen, maar hier gebeurt dat net te vaak. Verder vind ik het verhaal  wat aan de lange kant. Ik denk dat het prima had kunnen beginnen bij; ‘Harm loopt het restaurant binnen…’ De LSEP karakters zie ik niet, maar ik lees in safari, mogelijk zit daar het verschil.


Wil jij ook feedback op jouw verhaal en kans maken op een hete peper? Doe dan mee met de schrijfuitdaging van juli.