Met Pittig Proza daag ik schrijvers van erotica iedere maand uit verhalen te schrijven rond een bepaald thema. Dit doe ik samen met Erotica Fest van NBRPlaza. De uitdaging van deze maand heeft als thema: Het wilde westen.

Het wilde westen

Once upon a Time in the West, The good, the bad and the ugly, Django Unchained, Butch Cassidy and the Sundance kid … Bekende titels? Je hebt vast weleens een Westernfilm gezien en misschien zelfs wel één van hiervoor genoemde titels. Misschien heb je vroeger als kind wel cowboytje en indiaantje gespeeld (misschien doe je dat nog wel.😉) Iedereen kent de stereotypes van het genre wel: een stoere cowboy met een grote hoed, gezeten op zijn trouwe ros. Hij speelt een melancholisch deuntje op zijn mondharmonica terwijl hij in een leeg woestijnlandschap een eenzame zonsondergang tegemoet rijdt. Zie je het al voor je? Dankzij de opkomst van de dubbeltjesroman (dime novel) werd het wilde westen vanaf 1860 bekend bij het grote publiek. De verhalen in deze romans waren vaak sensationeel en vol clichés over edelmoedige cowboys, brutale outlaws en primitieve indianen. Al snel volgde ook Wild-West-shows zoals die van Buffalo Bill, die vanaf 1880 door Amerika en Europa toerde en in de jaren dertig werden deze shows als inspiratie gebruikt voor de eerste Westernfilms. Op die manier raakte de hele wereld in de ban van het Wilde Westen.

Wat is het Wilde Westen echt?

Het Wilde Westen was een pionierssamenleving in de periode van grofweg 1850 tot 1900, in wat nu de zuidwesthoek van de Verenigde Staten is. Voor 1850 was dit een dunbevolkt gebied, maar toen er in 1849 in Californië goud werd ontdekt, veranderde dit. Er ontstond een goudkoorts die snel om zich heen greep en honderdduizenden mensen naar de regio lokte. Dit was hoe Amerika voor het eerst kennis maakte met de cowboy.

De cowboy

De cowboy is een van de meeste herkenbare symbolen van het Wilde Westen, maar anders dan de meeste mensen denken is deze niet in de VS ontstaan. De eerste cowboys kwamen namelijk uit Spanje en zijn te herleiden tot de Spaanse vaquero, wat zoveel betekent als veeherder. Deze Vaqueros’s kwamen mee naar de Spaanse koloniën en hun kuddes waaierden vanaf 1600 uit over het continent. Pas toen de goudkoorts uitbrak leerden de Amerikanen deze veeherders kennen, die overigens vaak van inheemse afkomst waren. Meer dan een derde van de cowboys in Texas was van Mexicaans-Indiaanse afkomst en nog eens een kwart was zwart. Feiten die in Westerns regelmatig over het hoofd worden gezien.

Indianen

De meest schrijnende beeldvorming in boeken en films over het Wilde Westen is die van de Indianen. Vaak worden ze neergezet als wilde agressievelingen die zonder reden nederzettingen aanvielen, maar de situatie was eerder andersom. De Amerikaanse regering voerde actief beleid om de stammen te verdrijven en hun land te onteigenen zodat blanke kolonisten zich hier konden vestigen. Regelmatig werd het leger hiervoor ingezet, het waren dan ook vaak Amerikaanse soldaten die met de Indianen vochten. Cowboys trokken over het algemeen met een grote boog om het Indiaanse gebied heen omdat zij met enkele mannen een enorme, wijdverspreide en slecht verdedigbare kudden in de gaten moesten houden.

Wetteloos

Ook het beeld van schietpartijen, bankovervallen en saloons vol dronkelappen dat vaak in Westerns wordt geschetst komt niet overeen met hoe het in werkelijkheid was. Nu was het natuurlijk niet alleen maar pais en vree, maar zo wetteloos als in veel van deze films geschetst wordt, was het ook niet. (Tussen 1859 en 1900 vonden er bijvoorbeeld in totaal minder dan tien bankovervallen plaats in het gebied) Er werd wel makkelijker omgegaan met bepaalde dingen want gokhallen en hoerenhuizen konden vrijelijk bestaan. Aanvankelijk trokken vooral mannen naar het westen en na een lange dag in de goudmijn hadden die wel behoefte aan gezelschap. Voor vrouwen in die tijd was het werk als prostituée een van de weinige manieren om economisch zelfstandig te kunnen worden. Sommige bordeelhoudsters vergaarden zelfs een klein fortuin waarvan ze een deel beschikbaar stelden voor de bouw van scholen en zelfs kerken. Misschien werd er daarom door wetshandhavers de andere kant op gekeken.

Jouw verhaal

Deze maand is het de uitdaging een verhaal te schrijven rond het thema ‘Het Wilde Westen.’ Hoe je dit doet, is aan jou. Ga je voor het stereotype beeld of kies je voor een meer realistische voorstelling. Het spreekt voor zich dat je verhaal erotische elementen bevat én dat je hierbij de spelregels van Pittig Proza niet uit het oog verliest. Die kun je hier nog eens rustig nalezen.

Samenwerking met NBRplaza

Ook deze maand is de schrijfuitdaging op Vlammende Verzinsels en NBRplaza hetzelfde. Als je hieronder in de linktool je verhaal toevoegt zal deze ook verschijnen op Erotica Fest van NBRplaza. Dit betekent dat meer mensen jouw verhaal lezen, er iets van vinden en jou misschien wel gaan volgen.

Bij vier verhalen of meer (de verhalen die Marc en ik zelf schrijven niet meegerekend) kiezen wij, of iemand anders die we hiervoor benaderen, een verhaal dat eruit is gesprongen. Dit verhaal verdient de Hete Peper. Daarnaast worden alle deelnemende verhalen voorzien van korte feedback.

Op 30 april 2023 om 23:55 sluit de uitdaging en kun je geen verhaal meer toevoegen.

Maak hieronder de link naar jouw verhaal.


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter