Als ik het heb over grijsgedraaid dan mag dit zeker niet ontbreken. Een muzikaal sprookje uitgebracht in 1972, mijn geboortejaar. Zowel als klein en groter meisje ontzettend vaak naar geluisterd.

Het Oinkbeest

De makers, Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld vertellen het verhaal en spelen, samen met Dimitri van Toren de muzikale tussenstukken. De uitvoering van Elly en Rikkert duurt ongeveer 30 minuten. In 1997 werd de elpee ook op CD uitgebracht. Er zijn ook muziek en tekstboeken van dit sprookje in de handel waardoor het ook geschikt werd als musical voor scholen

Het verhaal gaat over een vreemd beest dat in een bos tijdens een onweersbui zomaar uit de lucht komt vallen. Daar wordt het beest, dat enkel “oink” zegt, aangetroffen door het empathische elfje Zelfje. Samen met de zusjes Cherubijn en Serafijn en een portie toverdrank lukt het om het beest te verstaan. Verder komen ze de vijf gompies tegen, met wie ze samen de strijd aanbinden tegen de Sistemen: enge haar-, hart- en teenloze wezens.

Zoals ik al zei, als kind heb ik hier ontzettend vaak naar geluisterd. Jaren later deden mijn kinderen hetzelfde en sommige deelnemers van mijn groep jongvolwassenen met een ernstig meervoudige beperking kropen bijna in de stereo als ik deze cd opzette. 😊

Onderstaande liedje uit dit sprookje speelde, namens de jongste kleinkinderen, ook op de uitvaart van mijn moeder. Het loopt dus zeker als een rode draad door mijn leven.

Ik ben heel benieuwd wie nog meer bekend is met dit muzikale sprookje.

Je bent niet alleen

Dag, beest, of ben je geen beest?
Iemand als jij is er hier nooit geweest
Je ziet er een beetje anders uit
En als je praat maak je zo’n raar geluid
Maar je ogen zijn lief, je ogen zijn zacht
Huil nu niet meer om de donkere nacht
Wees maar niet bang voor de wolf of de vos
je bent niet alleen in het bos

Zeg, beest, hoe is je naam
Waar is je huis en waar kom je vandaan?
Kun je verstaan wat ik tegen je zeg?
Droog nu je tranen, ik ga niet meer weg
Ik vind je niet mooi
Maar je bent wel heel zacht
Mag ik me warmen tegen je vacht?
‘k Zing je in slaap op een bedje van mos
Je bent niet alleen in het bos
Je bent niet alleen in het bos

Ook luisteren? Klik dan op de afbeelding bovenaan.