Elke maand kies ik (of iemand anders die ik hiervoor benader) één verhaal uit alle deelnemende verhalen en krijgt dit verhaal de beloning ‘De Hete Peper‘ van de maand. Vervolgens wijd ik hier een stukje aan op mijn blog en promoot ik dit op social media. Dit kan dus nog meer verkeer naar jouw blog of web-site betekenen en misschien zelfs wel nog meer volgers.
Wil je ook kans maken? Doe dan mee met de schrijfuitdaging van december.

De schrijfuitdaging van november, met als thema ‘seks op de werkvloer’, leverde in totaal 15 gelinkte verhalen op en deze verhalen verschenen vanwege de samenwerking met NBRplaza ook bij Erotica Fest.

Ik vind het erg leuk dat er deze keer zoveel verhalen zijn gelinkt, ook door schrijvers die nog niet eerder met een uitdaging van Pittig Proza en Erotica Fest meededen. Het was dan ook een flinke klus al deze verhalen te lezen en de winnaar van de hete peper te kiezen.

Wat me vooral opvalt is dat veel verhalen op dezelfde manier beginnen. Met een uitleg. Vaak een uitleg over hoelang het personage al bij het bedrijf werkt, wat hij of zij hiervoor deed en welke collega hem of haar direct opviel en waar vaak ook al meteen wat ondeugende gedachten over rond dwarrelen. Wat dan volgt is meestal een opsomming. Eerst dit, dan dat en toen dat, altijd eindigend met een geweldige climax. Sommige verhalen zijn subtiel erotisch, anderen wild, bijna pornografisch en een uitwerking van een fantasie of misschien zelfs wel een werkelijke ervaring. Begrijp me niet verkeerd, daar is helemaal niets mis mee en ik snap als geen ander dat het heel opwindend kan zijn een fantasie of seksuele ervaring uit te werken. Het levert alleen niet altijd een boeiend verhaal op voor je lezers. Niet als je focus puur op die fantasie of ervaring ligt, wel als je elementen toevoegt die het voor een ander ook opwindend en boeiend maken om te lezen. Eerder poste ik daar een stukje over.

Daarnaast is het ook niet altijd (lees: heel vaak niet) nodig alles in te vullen. Het is niet erg als je lezer zijn of haar eigen fantasie aan het werk moet zetten om een personage aan (of uit) te kleden, om maar iets te noemen. Een paar simpele details van de schrijver zijn vaak al voldoende. Het is natuurlijk spannend als je schrijft dat een vrouw een korte, zeer strakke rok draagt, maar schrijf je in plaats daarvan dat diezelfde vrouw na bijna elke stap een beetje aan haar rokje trekt en zo de aandacht op haar volle, ronde derrière vestigt, dan heb ik ook al een beeld.

Een verhaal compleet van kop naar kont hoeft ook niet. Je kunt ook midden in het verhaal beginnen, dat geeft meteen al vaart en als je dit goed doet, trek je ook meteen je lezer mee. Je kunt ook beginnen bij het eind en zo terugwerken of gebruik maken van flashback’s.

Je erotische verhaal hoeft zelfs niet met een spetterend orgasme te eindigen. De weg daar naar toe vind ik persoonlijk, ook in verhalen 😉 veel interessanter.

‘Show, don’t tell’ is een veel gehoorde term en niet alleen binnen erotica. Laat het zien, vertel het niet. Wanneer je in je verhaal bijvoorbeeld veel gebruik maakt van het werkwoord ‘voelen’ in al zijn variaties, dan weet je dat je eigenlijk aan het ‘vertellen’ bent. Je zegt dan dat je iets voelt, je vertelt niet hoe het voelt.

Bijvoorbeeld: Ik voel de grond onder me vandaan zakken; Verander je dat in: Kou kruipt omhoog in mijn lichaam en even wordt het zwart voor mijn ogen dan begrijpt je lezer ook wat je bedoelt.
Of, ik voel mijn tepels stijf worden. Je kunt ook schrijven; de prettig tinteling bereikt mijn tepels en ze schuren prettig langs de stof van mijn shirt. Zoiets. Je lezer ziet het voor zich. Het vraagt oefening, maar ik garandeer je dat je verhaal dan een ander ritme krijgt en dat je lezers nog meer meegezogen worden.

Vaak wil ik inhoudelijke feedback geven op de deelnemende verhalen, maar omdat ik niet altijd weet of de schrijver daar wel op zit te wachten, hou ik het algemeen. Mocht je toch inhoudelijke feedback willen op je verhaal, laat het me weten! Je weet me inmiddels wel te vinden en stuur me anders een mail.

Anyway …

De Hete Peper voor Pittig Proza #23 ~ ‘Seks op de werkvloer’ gaat naar;

Alicia

Met het verhaal

Achter het fluwelen gordijn

Sanna; Alicia is geen onbekende bij de pittig proza uitdagingen en ik geloof zelfs dat ze al eens eerder de hete peper verdiende. Deze keer verdient ze hem omdat ik meteen werd meegesleept door haar verhaal. Tijdens het lezen kon ik meevoelen met de spanning en opwinding die zich opbouwt. Daarnaast begint het ook meteen, zonder enige inleiding of uitleg om zaken te verhelderen. Alicia vertelt het verhaal op zo’n manier dat er helemaal geen inleiding nodig is en dat vind ik erg prettig. Wat ik vooral erg leuk vind; De kleine details over het uiterlijk van de protagonist. De bril. De lok haar die wordt weggestreken, de coltrui waarin ze het zo warm heeft, de versleten neuzen van haar schoenen, de broek die van haar heupen wordt getrokken … Zonder dat er een uitgebreide beschrijving van het uiterlijk van het personage wordt geschreven krijg ik een beeld van de vrouw. Erg goed gedaan!

Nieuwsgierig geworden? klik op de afbeelding en je gaat direct naar het verhaal.

Alicia, gefeliciteerd!

Zoals belooft reik ik ook elke maand het eerste boek uit de Gaisha serie uit aan één van de deelnemende verhalen. (Mits er meer dan vier verhalen zijn gelinkt) Deze maand gaat het boek naar Jolanta Sandor, zij schreef maar liefs twee verhalen voor de uitdaging en dat vind ik wel een beloning waard.