Met Pittig Proza daag ik schrijvers van erotica iedere maand uit verhalen te schrijven rond een bepaald thema. Dit doe ik samen met Erotica Fest van NBRPlaza. Deze maand is het thema: Pavlov.

Pavlov en de pavlovreactie

Ivan Petrovitsj Pavlov was een Russische fysioloog die leefde van 1849 tot 1936. Naar hem is de pavlovreactie genoemd. In 1904 ontving Pavlov de Nobelprijs voor de geneeskunde.

Pavlov deed onderzoek naar de spijsvertering en daarvoor bracht hij meetinstrumenten aan bij honden die onder meer de speekselproductie mat. Bij toeval kwam hij erachter dat honden al speeksel gingen aanmaken nog vóór dat ze het voedsel hadden gekregen. Dat vond hij zo interessant dat hij ging experimenteren. Vijf seconden voor het voeren liet hij een belletje horen. Na een aantal keren gingen de honden het geluid associëren met eten en begonnen ze bij het horen van het belletje al speeksel te produceren. Dit verschijnsel heet ‘klassieke conditionering’. Als een prikkel A (geluid) herhaaldelijk voorafgaat aan prikkel B (het voeren) dan treedt een bepaald gedrag (speekselproductie). Op den duur zal prikkel A het gedrag veroorzaken, ook zonder prikkel B. Conditionerende processen als deze zouden volgens sommige behavioristische psychologen de basis vormen van alle menselijke en dierlijke leerprocessen.

Jouw verhaal: Pavlov reactie en seks

De opdracht van deze maand is om een verhaal te schrijven waarin de hoofdpersoon zo geconditioneerd is, dat hij of zij al opgewonden raakt bij een bepaalde niet-seksuele prikkel. Denk bijvoorbeeld aan een vrouw die altijd haar haar in een staart doet met een scrunchie als ze haar man gaat pijpen. De man associeert het indoen van de crunchie met orale seks en krijgt al een stijve als hij haar dat ziet doen.

Bedenk welke psychologische verwarring dit kan opleveren. Hoe gaan de hoofdpersonages hiermee om? Is er sprake van moedwillige beïnvloeding of eerder van een toevalligheid? Gaat de conditionering alleen op bij de partner, of ook bij willekeurige situaties?

Voor je verhaal ga je alleen uit van positieve beïnvloeding met wederzijdse instemming. Verhalen waarin conditionering wordt gebruikt om iemand iets tegen de zin te laten doen, zullen niet worden geplaatst.

Het spreekt voor zich dat je verhaal erotische elementen bevat én dat je hierbij de spelregels van Pittig Proza niet uit het oog verliest. Die kun je hier nog eens rustig nalezen.

Samenwerking met NBRplaza

Ook deze maand is de schrijfuitdaging op Vlammende Verzinsels en NBRplaza hetzelfde. Als je hieronder in de linktool je verhaal toevoegt zal deze ook verschijnen op Erotica Fest van NBRplaza. Dit betekent dat meer mensen jouw verhaal lezen, er iets van vinden en jou misschien wel gaan volgen.

Bij vier verhalen of meer (de verhalen die Marc en ik zelf schrijven tellen niet mee) kiezen wij, of iemand anders die we hiervoor benaderen, een verhaal dat eruit is gesprongen. Dit verhaal verdient de Hete Peper. Ook hier doen de verhalen die Marc en ikzelf bij de uitdaging schrijven, niet mee. Daarnaast worden alle deelnemende verhalen voorzien van korte feedback.

Op 30 november 2023 om 23:55 sluit de uitdaging en kun je geen verhaal meer toevoegen.

Maak hieronder de link naar jouw verhaal.


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter