Een straatorkest betreedt het restaurant. De mannen, gehuld in nationale kledij, gaan bij jouw tafeltje staan. De gitaren zijn gestemd, vioolstokken gaan de lucht in en trompetten beginnen te schallen. In koor word je uitbundig toegezongen. Mariachi is romantiek ten top…

Met Pittig Proza daag ik schrijvers van erotica iedere maand uit verhalen te schrijven rond een bepaald thema. Dit doe ik samen met Erotica Fest van NBRPlaza. Deze maand is het thema:

Mariachi

Je kent de Mexicaanse muzikanten vast uit de film. In opvallende zilveren pakken en met grote sombrero’s schuifelen ze al muziekspelend langs de restauranttafels. De vrouwen smelten weg bij hun zoetsappige Spaanse teksten en de muzikanten weten van geen ophouden.

Mariachi stamt uit de negentiende eeuw. In Guadalajara, in de deelstaat Jalisco, werden Mexicaanse instrumenten gecombineerd met Spaanse theaterorkesten. De naam kan zowel voor het orkest zelf staan, als voor de muziek die de mannen spelen.

In vroegere tijden reisden de ensembles van stad naar stad. Maar echt populair werd mariachi pas vanaf 1934. De nieuwe president Lázaro Cárdenas bleek groot fan van een bekend mariachi orkest Vargas de Tecalitlán. Tijdens zijn inauguratie vroeg hij het orkest te spelen in Mexico-Stad. Het land was om.

Een mariachi ensemble bespeelt tenminste een viool, een trompet, een gitaar of vihuela met een ronde achterkant en een gitarron, een grote basgitaar. Ook een sner of een kleine harp zijn niet ongewoon. De mannen zingen vaak meerstemmig over alledaagse onderwerpen, maar liefde en romantiek zijn het populairst.

Traditioneel zijn de leden gekleed in een charro outfit, de folkloristische kleding van Mexicaanse cowboys. Een stijlvol strak zwart pak, glimmende cowboylaarzen en sombrero met een brede rand, geborduurd met opvallende zilver- of goudpatronen.

In jouw verhaal is sprake van zo’n Mariachi band, of er is een hele duidelijke link naar of met Mariachi. Voor de rest bepaal je zelf de inhoud van je verhaal, maar het spreekt voor zich dat je verhaal erotische elementen bevat én dat je hierbij de spelregels van Pittig Proza niet uit het oog verliest. Die kun je hier nog eens rustig nalezen.

Samenwerking met NBRplaza

Ook deze maand is de schrijfuitdaging op Vlammende Verzinsels en NBRplaza hetzelfde. Als je hieronder in de linktool je verhaal toevoegt zal deze ook verschijnen op Erotica Fest van NBRplaza. Dit betekent dat meer mensen jouw verhaal lezen, er iets van vinden en jou misschien wel gaan volgen.

Worden er voor deze uitdaging van de maand meer dan vier verhalen gelinkt, dan kiezen wij, of iemand anders die we hiervoor benaderen, een verhaal dat eruit is gesprongen. Dit verhaal verdient dan de Hete Peper. Hier doen de verhalen die Marc en ikzelf bij de uitdaging schrijven, niet aan mee. Daarnaast worden alle deelnemende verhalen voorzien van korte feedback.

Op 29 februari 2024 om 23:55 sluit de uitdaging en kun je geen verhaal meer toevoegen.

Maak hieronder de link naar jouw verhaal.


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter