De lipstick is een van de meest gebruikte make-up producten en dat al sinds mensenheugenis. Tijd dus om de lipstick centraal te zetten binnen de schrijfuitdaging van Pittig Proza.

Met Pittig Proza daag ik schrijvers van erotica iedere maand uit verhalen te schrijven rond een bepaald thema. Dit doe ik samen met Erotica Fest van NBRPlaza. Deze maand is het thema:

Lipstick

In 48 voor Christus kleurde Cleopatra haar lippen al rood met stoffen die ze mengde van karmijnkevers en kleurstoffen uit gemalen steen. Later werd er door de Romeinen al geprobeerd om een ronde lipstick in papier gerold op een stokje te maken. Toneelschrijver Plautus uit die tijd schreef: “Een vrouw zonder verf is als eten zonder zout”

In de westelijke landen werd lippenstift vanaf de 16e eeuw populair. In de tijd van Koningin Elizabeth I werden rode lippen en wit gepoederde gezichten modieus. De lippenstift van Elizabeth I was gemaakt op basis van Arabische gom, karmijn, eiwit en vijgensap. Later was lippenstift vooral populair bij actrices en prostituees. Het dragen van lippenstift werd vaak afkeurenswaardig gezien: in 1770 nam het Britse parlement een wet aan die bepaalde dat vrouwen die lippenstift droegen konden worden berecht wegens hekserij. Tot in de 19e eeuw werd er gewaarschuwd voor het gevaar van lippenstift: vooral omdat die vaak werd gemaakt op basis van diverse stoffen, soms ook lood, kwik, arsenicum en vermiljoen. Dit was overigens niet alleen gevaarlijk voor de vrouwen, maar vooral ook voor de mannen bij het kussen. In 1924 werden in Amerika lippenstiften verboden waarin giftige stoffen zaten.

De eerste echte officiële lipstick die in een fabriek werd gemaakt stamt uit 1870 en kreeg de naam “Ne m’oubliez pas” wat “vergeet me niet” betekent. De lipstick bestond uit een mix van boter, was en grapefruit pommade en het was verpakt in een buisje.

Nog steeds staat rode lippenstift voor mooi, mysterieus en sexy. Maar trekt het ook effectief aan? Wetenschappers van de Universiteit van Manchester ontdekten dat een rood gestifte mond de aandacht van het mannelijke geslacht direct naar de lippen leidt. Daarvoor werden de oogbewegingen van vijftig mannen, die foto’s van vrouwen met verschillende make-up te zien kregen, geanalyseerd. De gemiddelde man staarde 7.3 seconden naar rode lippen, 6.3 seconden naar roze lippen en 2.2 seconden naar lippen zonder kleur. Hetzelfde onderzoek wees ook uit dat de dragers van deze kleur lipstick een boost kregen in hun zelfvertrouwen. In de psychologische sfeer wordt rood geassocieerd met warmte, positieve energie en motivatie. Rood zou ook de kleur zijn die het meeste emoties losmaakt en krachtige en ambitieuze gevoelens opwekt.

Jouw verhaal

In jouw verhaal is een duidelijke rol voor lipstick weggelegd. Voor de rest bepaal je zelf de inhoud van je verhaal, maar het spreekt voor zich dat je verhaal erotische elementen bevat én dat je hierbij de spelregels van Pittig Proza niet uit het oog verliest. Die kun je hier nog eens rustig nalezen.

Samenwerking met NBRplaza

Ook deze maand is de schrijfuitdaging op Vlammende Verzinsels en NBRplaza hetzelfde. Als je hieronder in de linktool je verhaal toevoegt zal deze ook verschijnen op Erotica Fest van NBRplaza. Dit betekent dat meer mensen jouw verhaal lezen, er iets van vinden en jou misschien wel gaan volgen.

Worden er voor deze uitdaging van de maand meer dan vier verhalen gelinkt, dan kiezen wij, of iemand anders die we hiervoor benaderen, een verhaal dat eruit is gesprongen. Dit verhaal verdient dan de Hete Peper. Hier doen de verhalen die Marc en ikzelf bij de uitdaging schrijven, niet aan mee. Daarnaast worden alle deelnemende verhalen voorzien van korte feedback.

Op 31 maart 2024 om 23:55 sluit de uitdaging en kun je geen verhaal meer toevoegen.

Maak hieronder de link naar jouw verhaal.


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter