Hete Peper Pittig Proza #49 ~ Hoge hakken

Negen verhalen zijn gelinkt voor de eerste Pittig Proza uitdaging van 2022 ‘Hoge hakken’ en die verhalen verschenen vanwege de samenwerking met NBRplaza ook bij Erotica Fest.  Negen verhalen, dat betekent dat we, naast de feedback ook een Hete Peper een één van de verhalen uit kunnen reiken.

Echt super dat zo veel auteurs zich geïnspireerd voelden tot het schrijven van een verhaal. Er zijn zelfs een aantal, voor mij nieuwe auteurs bij en tegen hen wil ik zeggen; ‘Blijf vooral doorschrijven en meedoen met de uitdagingen van Pittig Proza en Erotica Fest.

Feedback op de verhalen

Hoogtevlees

Marc: Een gedicht in vier talen laat direct zien hoe ongelofelijk lastig het is om in een andere taal dezelfde sfeer en boodschap over te brengen. Die uitdaging is de auteur aangegaan en daar heb ik bewondering voor. In de Nederlandse vertaling mis ik de bewondering die in de andere talen wel naar voren kwam.

Sanna: Een mooie, viertalige beeldschets.

Mode

Marc: Deze is van mezelf. Het is losjes geïnspireerd op een liedje van Gregory Porter.

Sanna: De eerste zin zegt dat het personage er eigenlijk niet bij is, het creëert afstand. Misschien is dat ook precies de bedoeling, maar ik vind het niet mooi. Wat ik wel mooi vind is de weemoed in dit verhaal. Weten hoe het was en daar (tegen beter weten in) toch naar terug verlangen.

Stiletto’s

Marc: Het onderwerp van dit verhaal raakt verschillende taboes. Daardoor schuurt het bij mij als lezer en dat vind ik an sich juist goed. Het spijt me alleen om te zeggen dat veel zinnen en taalconstructies het verhaal teniet doen. In de eerste alinea bijvoorbeeld bevat de tweede zin twee bijzinnen direct achter elkaar, wat het lastig leesbaar maakt. En zo zit er vrijwel in elke alinea wel een zin, waarvan het beter is om die op te splitsen; zet vaker een punt in plaats van een komma. Dat zal je verhaal ten goede komen.

Sanna: Een opwindende fantasie en beeldend, vooral ook door die stiletto’s steeds weer terug te laten komen in die beelden, als speeltje, als onderdeel van het spel, als punt achter het vuurwerk. De verkleinwoordjes maken het verhaal soms kinderachtig, een beetje alsof de lezer het verhaal niet serieus moet nemen. Het leest rommelig.

Horror huis

Marc: Een erotisch horror verhaal is een genre apart. Mooi dat je de spanning opzoekt die angst en erotiek beiden kunnen oproepen. Wat jammer is, is dat het verhaal leest als een verslag. En dat komt omdat je het principe ‘show-don’t tell’ onvoldoende toepast. Heel veel zinnen beginnen met ‘hij’ (het woordje ‘hij’ komt 141 keer voor in je verhaal). ‘Hij deed dit en toen deed hij dat.’ Probeer daar meer variatie in aan te brengen. Bijvoorbeeld: Je schrijft “Die avond was het nog lang warm en hij had er spijt van dat hij een jas had aangetrokken. Hij trok het uit en bond de mouwen over zijn schouder zodat ze voor zijn borst bungelden.” Je vertelt daarmee te veel, wat de lezer zelf ook kan bedenken. Bijvoorbeeld door te schrijven “De mouwen van zijn jas bungelden voor zijn borst. Waarom had hij eigenlijk een jas aangetrokken?” Je laat dan zien dat het warm was, zonder het te zeggen.

Sanna: Eerlijk gezegd roept dit verhaal vooral vragen op. Hoe kan het dat hij dat huis nooit eerder gezien heeft bijvoorbeeld. Hij wandelt daar namelijk altijd. De keuzes die Adam maakt begrijp ik ook niet goed en ik vind zijn karakter ongeloofwaardig. Het is een vrij langdradig griezelverhaal met heel veel uitleg en (vind ik) zonder erotiek. Wat kan helpen de spanning in dit verhaal echt eng en onheilspellend te maken is alles verwijderen wat niet relevant is voor het verhaal. Dus alles wat je verhaal eigenlijk alleen maar ophoudt in plaats van vooruit helpt.

Constrast (Klikkende stiletto’s)

Marc: Dit stuk is geschreven als een gedicht, maar voelt eerder aan als een ultra short story. Probeer juist in zo’n kort verhaal te voorkomen dat je woorden te vaak herhaald (5x ‘heels’). Maak meer gebruik van synoniemen.

Sanna: Minimale beschrijving en toch genoeg om het beeld in dit korte, ietwat poëtische verhaal voor je te kunnen zien. Wat mij betreft had het mogen eindigen bij ‘toegankelijk’

Tacci a spillo

Marc: Dit verhaal leest erg prettig weg en dat komt – naast de fijne korte zinnen – ook door de lay-out van lege regels en korte alinea’s. Ook het gebruik van quotes maakt het verhaal lekker afwisselend en het geeft de karakters een eigen gezicht.Ik heb erg genoten van dit prachtige verhaal.

Sanna: Een, voor mij, nieuwe auteur. Ik heb dit verhaal dan ook gretig gelezen en vind het subtiel opwindend. Jammer dat de lezer niet mee mag naar het kingsize bed.

Click & collect

Marc: Geweldige openingszin die direct een beeld schept. De minutieuze beschrijving van de handelingen maken het bijna visueel. Dit komt de opbouw van de spanning bij de hoofdpersoon ten goede. Als lezer wordt je meegenomen in zijn fetisj. Ik moest trouwens ook een beetje grinniken toen ik er achter kwam dat het plaatje bij het verhaal van een webwinkel van een bekend fastfashion retailer kwam.

Sanna: Ik moest grinniken om; ‘bovendien vond ze het zo’n gedoe om …’ Mooi dat er in dit verhaal helemaal niets echt gebeurt, maar dat de gedachten van de twee personages het tegendeel laten zien. Ook mooi dat die gedachten elkaar zo dicht naderen. Knap gedaan en goed geschreven.

Onder de vulkaan

Marc: Wat een goed geschreven verhaal! De lezer wordt meegezogen in de wereld van de hoofdpersoon, door een perfect geschetst beeld van de situatie en de personages. De dialoog benadrukt dat ook nog eens. Heerlijk!

Sanna: Zeer beeldende (en herkenbare) beschrijving van het groepje toeristen. Ook het beeld van de Nederlandse vrouw, ‘ze zette zich in beweging, blootsvoets in haar gele zomerjurk, twee hooggehakte schoenen in haar rechterhand’ vind ik heel erg mooi en zo kan ik wel even doorgaan. (Heel veel voorbeelden van hoe je met weinig woorden toch een perfect beeld of een sfeerbeschrijving neer kan zetten) Ik hoef niet te zeggen dat ik een bewonderaar ben van de verhalen van Mahotsukai. Super dat een van zijn verhalen ook deze uitdaging weer heeft weten te vinden.

Hoge Hakken

Marc: Een broeiend verhaal van een – voor mij – nieuwe auteur. Leuk! Het verhaal is lekker beeldend geschreven. Pas wel op met al te veel beletseltekens (…) en combo’s van leestekens (!!!, ???). Ik hoop dat de auteur vaker iets instuurt!

Sanna: Nog een nieuwe auteur! Superleuk en meteen ook een opwindend verhaal. Het feit dat het hoofdpersonage niets kan zien geeft heel veel ruimte wat hem overkomt aan de lezer te laten zien. Hierbij wil ik meteen ook de tip geven minder gebruik te maken van ‘ik voelde’. Hij voelde bijvoorbeeld dat het geen mannenhand was. Met dit zinnetje vertel je dat en als lezer wil ik dan eigenlijk weten waaraan hij dat merkt. Door het gevoel van de hand te beschrijven. (Zacht, slank, misschien een bepaalde geur, nagels die langs zijn huid krassen etc) laat je zien dat het om een vrouwenhand zou kunnen gaan, zonder dat je dit expliciet benoemd. Dit maakt je verhaal nog beeldender. Een tweede tip, probeer spreek en sms taal bij het schrijven van een verhaal te vermijden (tenzij het echt nodig is voor je verhaal); ff, zn, ie – dit geldt ook voor het gebruik van cijfers. Schrijf deze voluit (ook hier geldt, tenzij het nodig is in je verhaal)
Fijn verhaal en ik hoop meer te lezen van deze auteur.

Hete Peper

Deze keer zijn er een aantal hele mooie verhalen geschreven, allemaal goed genoeg voor de hete peper, maar we moeten een keuze maken en die keuze is deze maand gevallen op:

Click & Collect


Wil jij nou ook feedback op je verhaal én kans maken op de hete peper. Doe dan mee met de uitdaging van februari.

Iedereen veel lees- en schrijfplezier en Anandana, gefeliciteerd!

1 reactie

  1. Lustforeyes

    Fijne feedback, dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vlammende verzinsels

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

error: Inhoud is beschermd!