feedback pittig proza #45 ~ De camping

Vier verhalen zijn gelinkt voor de #PittigProza uitdaging van september en deze verschenen vanwege de samenwerking met Erotica Fest ook op NBRPlaza. Helaas geen hete peper deze keer. Die wordt alleen uitgereikt bij meer dan vier verhalen. Natuurlijk wel feedback.

Aan de kust

Marc – dit verhaal is van mij

Sanna – Ik vind dit echt een bijzonder goed verhaal. Toen ik begon met lezen stoorde ik me wat aan de afstandelijkheid van het verhaal en het veelvuldige noemen van de naam van het personage. Doorlezend ontdekte ik dat dit juist heel goed paste. De sfeer die op een camping heerst vind ik goed beschreven en ik werd ook nieuwsgierig. ‘Wat gaat Frits doen?’
Het opgaan in het moment. Ergens walging maar tegelijk ook de opwinding, hoe kort ook, en zich daaraan overgeven. De schaamte na het moment en dan ook nog de zin; zijn vrouw wacht op hem in de tent. Van begin tot het eind zit het heel goed in elkaar en naar mijn idee is er ook geen woord teveel of te weinig gebruikt.

Rose en witbier

Marc –  Er worden te weinig erotische verhalen als deze geschreven. Het gaat over gewone mensen met alledaagse problemen en in alledaagse situaties. In het begin van het verhaal dacht ik even dat de aanloop wat te lang was, maar toen ik wat verder in het verhaal kwam werd ik meegezogen in de gedachtegang van de hoofdpersoon. Ik denk dat veel mensen zich in het verhaal herkennen.

Sanna – dit verhaal is van mij

Claudio Scopiare?

Marc – Ik vind dit op zichzelf een heel mooi verhaal. Homo-erotische verhalen worden wat mij betreft veel te weinig geschreven. Dus dat geeft dit verhaal zeker een pré. Ik heb alleen heel veel moeite met de staccato manier van schrijven. Zinnen lijken niet af. Het ritme van de zinnen past niet bij de sfeer van het verhaal. Te gehaast. Ik denk dat dit verhaal zou winnen als zinnen completer zouden zijn. Daarnaast zijn er te veel bijzinnen. Te veel komma’s die beter een punt zouden kunnen zijn. Dat begint bijvoorbeeld al in de eerste alinea: “Vol italiaans, olijf-gebruind, woest krullend, donker haar, ja, haar type, weet ik.” Ik heb het idee dat de schrijver te veel informatie in 1 zin wil stoppen. Het verhaal zou zo veel kunnen winnen als de auteur de rust zou vinden om dit soort zinnen verder uit te werken.

Sanna – Ik kan erg van dit soort verhalen genieten en vind het woordgebruik heerlijk. Ook sommige beschrijvingen vind ik erg mooi en beeldend. Schroeigaatjes van het San Giovanni vuurwerk, een dominee uit Meppel in zo’n eiercaravan van Kip, deze zit niet alleen in de kast, maar ook nog in de fabrieksverpakking. Verder snap ik dat vooral een gedachtengang beschreven wordt. Korte zinnen die niet altijd af lijken, hak op de tak en een beetje alsof ze stokken. Dat doet af aan de kwaliteit van dit verhaal en dat vind ik  jammer. Ook had het wat mij betreft mogen eindigen bij de vraag of zij in Rome niet de studiegenoten willen ontmoeten.

Italiaans vuur

Marc – Allereerst is het altijd geweldig als nieuwe auteurs hun weg weten te vinden naar de uitdagingen. Het is heerlijk om nieuwe schrijvers te leren kennen en ook om andere schrijfstijlen te zien. Dit verhaal past perfect in het thema en geeft een heerlijke sfeer van de zinderende erotiek die past bij Italië. Wat ik zelf moeilijk vind aan dit verhaal is dat ik het aan de ene kant veel te lang vind en aan de andere kant veel te kort. Wat ik daarmee bedoel te zeggen is: de auteur beschrijft heel veel gebeurtenissen die over een relatief langere periode plaatsvinden. Voor een ‘short story’ zou het voldoende zijn om slechts een van die gebeurtenissen wat verder uit te werken. Of je zou alles verder uit moeten werken, maar dan zou het een hele roman worden. Dit verhaal hangt daar tussenin. En dat is jammer.

Sanna – het eerste dat Marc tegen me zei toen dit verhaal gelinkt werd was; Het gaat over jou! Natuurlijk is dit niet zo, maar het is evengoed grappig je eigen naam in een verhaal terug te lezen. 😉

In dit verhaal zitten een heleboel scenes die een bepaalde erotische spanning bevatten, wat heel lekker is. Dat brengt me meteen bij het volgende; ik vind het er teveel. De aanloop naar DE scene duurt mij persoonlijk veel te lang, waardoor ik de neiging heb af te haken. Wat dat betreft sluit ik me aan bij Marc, het is te lang voor een kort verhaal. Ook zit er veel informatie in die niet perse nodig is. Een voorbeeld; Sanna en Gaida kloppen bij Kate en Rob aan om kennis te maken. Die informatie was wat mij betreft al voldoende. Dat ze ook om eten kwamen vragen en de reden waarom (lange auto rit, pech onderweg, geen fut meer om etc etc) is voor mij als lezer niet echt boeiend. Het draait in de eerste plaats om die kennismaking. Nog meer informatie maakt het langdradig. Dat geeft mij geen fijne leeservaring. Het lijkt alsof de  schrijver bang is te weinig te vertellen.

Dit gaat ook op voor de erotische scene. De erotiek is heel fijn, de beschrijving van de omgeving en de sfeer ook. Vaak ook heel beeldend en daar hou ik van. Ik denk dat dit verhaal nog beter kan worden als de schrijver kritisch kijkt naar wat echt nodig is om het verhaal te vertellen. ‘Kill your darlings’ zeg maar. Uitgebreide feedback wil ik best nog geven als de schrijver dit op prijs stelt.


Wil jij ook feedback op jouw verhaal? Doen dan mee met de uitdaging van oktober.

2 reacties

 1. Desiderius Lustig

  Mijn verhalen zijn vrijwel altijd een uitsnede uit het universum van mijn belevingen en ervaringen. Ik beschrijf ze later wel eens volledig, of heb het stukje uit een al gepubliceeerd verhaal geknipt.
  Dit verhaal zal ik – met de terechte opmerkingen en aanwijzingen – in deel IV van de Aphroditiae uitgebreider vertellen, met wat er in Rome nog meer gebeurde, en daarvoor, en daarna…
  Ik ben blij, dat citaten blijven hangen en gewaardeerd!
  Dank!

 2. Peter

  Dank jullie voor de feedback. Echt leuk en fijn om die te krijgen.
  Ik weet dat ik vaak te lange verhalen maak, maar eens geschreven is weggooien zo jammer. Kill your darlings inderdaad. Net als in de fotografie.
  Lees ‘Croissant’ of ‘onderweg’ maar eens. Die bevallen vast beter. 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vlammende verzinsels

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

error: Inhoud is beschermd!