Met Pittig Proza daag ik elke maand schrijvers van Erotica uit om verhalen te schrijven rond een bepaald thema. Deze maand is het thema:

Halloween

Halloween is een typisch Amerikaans feest. Sommigen beweren dat het een feest voor duivelaanbidders is. Anderen zeggen weer dat het een onschuldig overblijfsel is van een oud ritueel. Maar wat is Halloween nu echt?

Het woord Halloween is afgeleid van ‘All Hallows Eve.’ Dat is de avond voor het katholieke feest Allerheiligen dat op 1 november valt. Maar in de 5e eeuw voor Christus eindigde de zomer officieel op 31 oktober. Dit feest werd door de Kelten ‘Samhain’ genoemd. Een Keltische legende vertelt dat op de laatste zomerdag de geesten van de mensen die het vorige jaar gestorven waren, terug zullen komen. Die geesten gaan op zoek naar (levende) lichamen die zij het jaar daarna kunnen bezitten. De Kelten geloofden dat dit de enige manier van leven na de dood was.

Om er voor te zorgen dat de geesten hun lichaam niet zouden kiezen, doofden de mensen in alle huizen het vuur zodat het koud werd. Ook gingen ze allemaal gekleed in oude vodden. Men dacht dat de levenden dan niet meer interessant zouden zijn voor de doden. Daarnaast probeerden ze ook met veel lawaai de geesten weg te jagen en in verwarring te brengen.

Na Halloween verzamelden de Kelten zich rond een groot, druïdisch vuur. Dit vuur brandde in het midden van Ierland bij Usinach.

De Rooms-katholieken namen de gebruiken van de Kelten over en brachten hier, door de jaren heen, veranderingen in aan.  Toen men niet meer geloofde dat de geesten levende lichamen in beslag konden nemen, werd het verkleden als trol, spook of en heks veel belangrijker. Toch bleef het feest een “eng” karakter houden.

In de jaren rond 1840 werd het Halloweenfeest door Ierse immigranten naar Amerika gebracht.

De gewoonte rond “trick-or-treat” komt niet van de Kelten, maar van een 9e eeuwse Europese gewoonte. Op 2 november (Allerzielen) gingen de vroegere Christenen al lopend van dorp naar dorp overal bedelend om “zielen cake” (brood met krenten). Des te meer cakejes een bedelaar kreeg hoe meer gebeden deze beloofde te doen voor de dode familieleden van de gevers. Men geloofde dat de gebeden, zelfs van vreemden, de doden zouden helpen hun weg te vinden naar de hemel.

Voor de maand oktober is het de bedoeling dat je een erotisch verhaal schrijft rond Halloween. Hoe je dat doet is aan jou, zolang er maar tenminste twee bekende gebruiken rond dit feest in verwerkt zijn.

Samenwerking met Erotica Fest van NBR-Plaza

Ook deze maand is de schrijfuitdaging op zowel NBR-Plaza en Vlammende verzinsels hetzelfde.

Als je een verhaal schrijft en deze linkt via de linktool onderaan deze pagina, zal deze ook op NBR verschijnen. Dit betekent dat nog meer mensen jouw verhaal lezen, er iets van vinden en jou misschien wel gaan volgen.

Bij meer dan vier verhalen kies ik (of iemand anders die ik hiervoor benader) elke maand een verhaal dat er uit is gesprongen. (Dit is altijd een persoonlijke mening) Dit verhaal krijgt de titel ‘Hete peper’ van de maand. Ook zullen alle inzendingen voorzien worden van een opbouwende review. Dat wil zeggen dat Sanna van Vlammende Verzinsels en Marc van NBRplaza alle verhalen zullen voorzien van tips. Daardoor zul je als schrijver groeien en worden je verhalen nog spannender voor je lezers.

Hoe werkt het?

Het is heel eenvoudig.

Je hoeft geen toestemming te vragen om mee te doen, de enige voorwaarde is dat je een eigen blog of website hebt waar jij je verhaal post. Ik plaats geen gastberichten op mijn site. (NBR doet dit overigens wel, dus als je geen eigen blog of webpagina hebt, maar wel graag mee wilt doen, stuur dan je inzending per mail naar hen op. Zet erbij of je het verhaal onder een pseudoniem of anoniem wilt plaatsen. NBR maakt er dan een gastblog van).

Dus; Schrijf een erotisch verhaal rond de bovenstaande opdracht, fictie, non-fictie, dat is aan jou. De inhoud van je verhaal bepaal je zelf, maar onderwerpen die bij de wet verboden zijn, zijn niet toegestaan. (Bestialiteit, pedofilie) De enige echte regel is dat het je eigen woorden moeten zijn – geen kopie of reblogs, geen uitreksels van boeken of verhalen die al elders zijn gepubliceerd en geen reviews van producten of advertenties.

Plaats jouw verhaal op je blog of website en plaats daar de button van Pittig Proza bij. Zorg dat de button is gelinkt naar deze pagina.

Vul hieronder in de linktool de titel van je verhaal, jouw mailadres (niet zichtbaar voor de lezers) en de link naar het betreffende verhaal in.

Deel je creatie op social media met de hashtag #PittigProza en geef feedback op de inzendingen van anderen. Schrijven doe je misschien alleen, maar jezelf hierin verbeteren doe je door te blijven oefenen, verhalen van anderen te lezen en de feedback die je op je verhalen krijgt ter harte te nemen.

Door deel te nemen aan deze meme, vergroot je het aantal lezers op je blog en verbeter je de vindbaarheid op Google.

En, voor het geval je het nog niet wist. Als je ooit al eens eerder een verhaal schreef wat geschikt is voor deze uitdaging, voel je vrij deze onderaan de pagina te linken.

De inzendingen moeten voor 31 oktober 2020 23:55 binnen zijn.

Dit zijn de inzendingen tot nu toe / uplink hier je inzending:


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Door je verhaal te linken, zal het zowel hier op Pittig Proza, als op NBRplaza’s Erotica Fest verschijnen.