Vandaag (1 december 2023) begint de stemweek van de top2000 op radio 2. Voor mij een jaarlijks terugkerend evenement vol nostalgie en ik ben al weken bezig met mijn stemlijstje. Een mooi moment om een idee waar ik al langer mee rondloop te realiseren. Het lijkt me leuk om vanaf vandaag mijn favoriete muziek een plekje te geven op mijn website,  muziek heeft namelijk een belangrijke plek in mijn leven.

Tot een persoonlijke top 2000 zal het waarschijnlijk niet komen. Wel tot een lijst van muziek die ik door de jaren helemaal grijs heb gedraaid. Gewoon omdat ik het een mooi nummer vind. Omdat ik erdoor geraakt wordt. Omdat er bepaalde herinneringen aan vast zitten. Omdat ik het zo lekker mee kan brullen. Omdat ik er zo heerlijk op kan dansen. Omdat ik er zo fijn op weg kan mijmeren… Zoveel verschillende redenen om van muziek te houden. Soms met een persoonlijk verhaaltje. En dat is precies waarom ik de top 2000 zo geweldig vind, want ieder jaar merk ik weer dat muziek zoveel verschillende emoties en herinneren losmaakt in zoveel verschillende mensen. Mooi vind ik dat.

Op deze eerste dag van december deel ik een liedje van Herman van Veen.

Ik groeide min of meer op met Herman van Veen. Mijn ouders waren fan, deels ook omdat van Veen, net als mijn ouders, uit Utrecht komt. Prachtige muziek en, heel vaak, ook prachtige teksten bij die muziek. Luister ik naar liedjes van Herman van Veen dan krijg ik daar helemaal gratis een wandeling langs zoveel herinneringen, helemaal tot aan mijn vroegste jeugd bij. Fijn vind ik dat. Zin om even met me mee te wandelen?

Ze boog zover voorover ~ Herman van Veen

Ze boog zover voorover
dat ik bang was dat ze brak
en ze fluisterde heel zachtjes in m’n oor:
“De rook is hier te snijden, oh ik snak
zo naar frisse lucht.”
En ik ben met haar gevlucht.

Buiten op de verlaten boulevard
waait de wind de krullen uit haar haar
meeuwen zeilen als snippers papier
over en onder langs de pier
de avond viel met windkracht elf

Het had al flink gevroren
er lag ijs in de fontein
ze lachte en ze zei:
“Ik zoek een man
die desnoods op zijn sokken schaatsen kan,”
ik heb urenlang
daar met haar geschaatst

Zij is overal voor te vinden
en ik ben nergens tegen
we speelden als twee uitgelaten kinderen op het ijs
zij is overal voor te vinden
en ik ben nergens tegen
want zij is niet verlegen en ik ben niet goed wijs

Deze stad is zo lek als een vergiet
het tocht hier en beschutting is er niet
overal is er die snijdende wind
die ons in elk portiek weer vindt
dit is geen stad, dit is een gat

Om warm te blijven kochten wij een grote zak patat
en we voerden alle meeuwen uit die stad
aan elke vogel vroeg ze heel beleefd
of ie wel voldoende mayonaise had

Zij is overal voor te vinden
en ik ben nergens tegen
we schreeuwden als twee uitgelaten kinderen naar elkaar
zij is overal voor te vinden
en ik ben nergens tegen
de één die ziet ze vliegen en de ander houdt van haar