De champagne koud achter je kiezen, je buik nog vol van de oliebollen en halfdoof van het vuurwerk, vers op de drempel van het nieuwe jaar dat het je maar heel veel goeds mag brengen.

Nu stikt die eerste dag (en dagen) van het nieuwe jaar van de tradities. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwjaarsduik, of de vele nieuwjaarsborrels van werk, vereniging, de buurtcommissie noem maar op. Zo ook in andere landen.

Tradities van over de wereld, een aantal voorbeelden

Begin het nieuwe jaar goed, op je rechtervoet: In Schotland en Griekenland is ‘eerste voet’ een oude traditie: de eerste persoon die in het nieuwe jaar jouw huis betreedt, brengt je geluk of juist ongeluk. Vrienden en familie zijn de juiste figuren om als eerste langs te laten komen, maar laat ze wel met hun rechtervoet het huis binnenstappen. En nooit met lege handen.

Za zdorovjie: De Russen nemen hun wensen voor het nieuwe jaar heel serieus en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze uitkomen. Ze doen hun wens, schrijven die op een stuk papier en verbranden dat. Daarna strooien ze de as in een glas champagne om op te drinken. Proost!

Doce Uvas de la Suerte (12 geluksdruiven) is een Spaanse Nieuwjaarstraditie. Het gebruik is om middernacht bij elke klokslag een druif op te eten. Lukt het om de druiven op tijd op te eten? Dan krijg je een jaar vol voorspoed en geluk, want elke druif staat voor een maand van het nieuwe jaar. Deze bijzondere traditie is waarschijnlijk ontstaan aan het eind van de 19e eeuw. Een andere (opmerkelijke😉) traditie in Spanje is het dragen van rood ondergoed met oudjaar. Dit zou namelijk geluk brengen. Wil je het echt goed doen? Dan moet het ondergoed klokslag 12 uur worden uitgetrokken én verbrand.

Misschien heb je zelf wel een hele persoonlijke nieuwjaarstraditie.

Welke traditie (of tradities) je ook in je hoofd hebt, de uitdaging is: schrijf daar een verhaal over.

Jouw verhaal

Het spreekt voor zich dat je verhaal erotische elementen bevat én dat je hierbij de spelregels van Pittig Proza niet uit het oog verliest. Die kun je hier nog eens rustig nalezen.

Samenwerking met NBRplaza

Ook deze maand is de schrijfuitdaging op Vlammende Verzinsels en NBRplaza hetzelfde. Als je hieronder in de linktool je verhaal toevoegt zal deze ook verschijnen op Erotica Fest van NBRplaza. Dit betekent dat meer mensen jouw verhaal lezen, er iets van vinden en jou misschien wel gaan volgen.

Een tip. NBRplaza is enige tijd terug gestart met de online workshop ‘Zin – gratis schrijfcaching voor erotica auteurs.’ Neem hier vooral een kijkje als jij je verhaal gaat schrijven. Diverse thema’s zijn al behandeld waaronder; Show, don’t tell; Hoe schrijf je een scene; De setting van je verhaal en, deze maand; Conflict en schuren.

Worden er voor de uitdaging van deze maand meer dan vier verhalen gelinkt, dan kiezen wij, of iemand anders die we hiervoor benaderen, een verhaal dat eruit is gesprongen. Dit verhaal verdient dan de Hete Peper. Hier doen de verhalen die Marc en ikzelf bij de uitdaging schrijven, niet aan mee. Daarnaast worden alle deelnemende verhalen voorzien van korte feedback.

Op 31 januari 2024 om 23:55 sluit de uitdaging en kun je geen verhaal meer toevoegen.


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter