Met Pittig Proza daag ik schrijvers van erotica iedere maand uit verhalen te schrijven rond een bepaald thema. Dit doe ik samen met Erotica Fest van NBRPlaza. De uitdaging van deze maand heeft als thema: Carnaval

Carnaval

Carnaval is over de hele wereld bij uitstek een feest van zotheid, spot en uitbundigheid en gaat vaak gepaard met grote praalwagens en straten vol muziek en confetti en dat niet alleen in Nederland. Ook in andere landen weten ze hoe dit feest gevierd moet worden en elk land doet dit op zijn eigen manier en om haar eigen redenen; ter ere van een gebeurtenis, het begin van een seizoen of vanwege het geloof, maar bij elk carnaval gaat iedereen verkleed en is feesten de prioriteit.

Carnaval in Nederland

Carnaval is van oorsprong een bekeerd, heidens volksfeest. Het valt binnen de Christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. In Nederland wordt het van oorsprong alleen door Katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten van het land. Dit jaar (2023) vindt carnaval in Nederland plaats van zaterdag 18 februari tot en met dinsdag 21 februari, maar inmiddels is het in verschillende plaatsen in Nederland een gebruik om carnaval op carnavalsvrijdag te openen. Op aswoensdag wordt carnaval afgesloten, maar de tradities verschillen per regio.

Oorsprong

De meest waarschijnlijke oorsprong van het woord carnaval ligt in het Italiaanse ‘carne levare’ wat ‘opheffen/wegnemen van het vlees’ betekent. Dit begrip is voor het eerst aangetroffen in een akte uit Subiaco uit het jaar 965. De oudst bekende datering van de term carnaval in Nederland dateert uit het jaar 1673.

Antropologisch gezien is carnaval voor alles een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. Het dagen van maskers zou oorspronkelijk verband hebben gehouden met de verering van overleden voorouders. Daarnaast diende de maskerade om de winter een halt toe te roepen zodat de zomer sneller zijn intrede zou doen.

Carnaval over de wereld

Om het begin van de lente te verwelkomen vieren de Brazilianen, met name in Rio de Janeiro, carnaval met de wereldberoemde parade. Het grootste straatcarnaval vindt overigens plaats in Salvador de Bahia, een andere grote plaats in Brazilie. Tijdens dit Braziliaanse feest lopen meer dan twee miljoen mensen door de straten.

In New Orleans (Louisiana, VS) heet carnaval Mardi Gras, dit is de Franse uitdrukking voor vette dinsdag. Deze feestdag markeert de laatste dag van carnaval. Het is een verkleedfeest (paars, groen en goud) en een paradefeest. Elke kleur heeft ook een andere betekenis. Paars staat voor gerechtigheid, groen voor geloof en goud voor macht. De maskers die worden gedragen tijdens het feest zijn verplicht als mensen op de wagen staan. Het oorspronkelijke doel was om zich te ontdoen van sociale beperkingen waardoor de mensen zich met iedereen konden mengen.

Het Carnaval van Venetië is een meer ingetogen feest. Mensen verkleden zich in historische stijl. De maskers zijn kenmerkend voor het carnaval in Venetië en hebben ook ieder hun eigen betekenis. Venetië mag zichzelf prijzen met het oudste carnaval van de wereld. Naast het magische carnaval door het schilderachtige landschap worden er vele evenementen georganiseerd, waaronder theatervoorstellingen, fashion shows en maskerades met de prachtige en typische Venetiaanse kostuums.

In Santa Cruz, de gedeelde hoofdstad van de Canarische Eilanden vindt jaarlijks de op één na grootste carnaval ter wereld plaats. Dit feest bestaat al ruim 500 jaar! Er zijn veel traditionele rituelen aanwezig, dit begint al enkele weken voor de carnaval, met de verkiezing van de carnavalskoningin en haar gevolg.

Elk jaar in augustus vindt in Notting Hill in Londen het grootste straatfestival van Europa plaats. Het begon ooit als een lokaal festival van de Afrikaanse en Caribische gemeenschappen in Londen maar is ondertussen uitgegroeid tot een enorm zomercarnaval, dat elk jaar een miljoen bezoekers trekt. Naast de vele kraampjes waar je het lekkerste eten kunt halen is de optocht op maandag het absolute hoogtepunt van het festival. Tientallen praalwagens trekken door de straten van de wijk en worden afgewisseld door steeldrum bands uit het Caribische gebied en duizenden dansende mensen. Het wordt traditiegetrouw tijdens het laatste weekend van augustus georganiseerd plus de Bank Holiday op de maandag er na.

Jouw verhaal

Deze maand is het de uitdaging een verhaal te schrijven rond het thema carnaval. Welk carnaval is aan jou. Het spreekt voor zich dat je verhaal erotisch is en dat je hierbij de spelregels van Pittig Proza niet uit het oog verliest. Die kun je hier nog eens rustig nalezen.

Samenwerking met NBRplaza

Ook deze maand is de schrijfuitdaging op Vlammende Verzinsels en NBRplaze hetzelfde. Als je hieronder in de linktool je verhaal toevoegt zal deze ook verschijnen op Erotica Fest van NBRplaza. Dit betekent dat meer mensen jouw verhaal lezen, er iets van vinden en jou misschien wel gaan volgen.

Bij vier verhalen of meer (de verhalen die Marc en ik zelf schrijven niet meegerekend) kiezen wij, of iemand anders die we hiervoor benaderen, een verhaal dat eruit is gesprongen. Dit verhaal verdient de Hete Peper. Daarnaast worden alle deelnemende verhalen voorzien van korte feedback.

Op 28 februari 2023 om 23:55 sluit de uitdaging en kun je geen verhaal meer toevoegen.

Maak hieronder de link naar jouw verhaal.


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter