Hoewel ik best baal dat de feedback bijeenkomsten na de allereerste in januari dit jaar niet meer in ‘real life’ hebben kunnen plaatsvinden, ben ik toch erg blij met de mogelijkheid deze online te kunnen houden. Het is zo leuk om iedereen weer even te zien en te spreken en met elkaar van gedachten te wisselen.

Voor het thema van deze bijeenkomst was het de bedoeling dat er een verhaal geschreven werd aan de hand van de zogenoemde storycubes; een dobbelspel om de creativiteit van de schrijver aan het werk te zetten – dit valt trouwens nog niet mee en lijkt toch makkelijker dan het is. Twee van de gelinkte verhalen zijn geschreven met behulp van deze dobbelstenen. Het derde verhaal werd geschreven voor de Pittig Proza uitdaging van november ‘Nordic Noir’ en ook gelinkt voor feedback bij de bijeenkomst.

Feedback (in grote lijnen) op de verhalen.

Polaris door Mahotsukai:

Monica – Dit verhaal doet me denken aan een verhaal wat je eerder schreef, dit was ook een donker verhaal dat zich in Nederland afspeelde, dat stopte toen, dat vond ik jammer. Het ligt jou wel, dit soort verhalen met een soort van anti-held. Ik heb meer feedback op deel twee; De verteller in dat deel is niet iemand die objectief in het verhaal staat, hij richt zich rechtstreeks tot de lezer en dat komt een beetje creepy, psychopatisch op mij over. De verteller komt ook over als iemand die best een grote rol speelt in het verhaal. Uit deel 1; ’toen Freya de deur van het appartement …’ deze zin vond ik iets te beschrijvend.

Sanna – Tijdens het lezen moest ik bij Axel al vrij snel aan Mikael Blomkvist (millennium – serie) denken. Ik vraag me af of zijn geslacht nog glimt van haar vocht. In de beschrijvende tijd lijkt me dit inmiddels opgedroogd;
Echt een hele fijne en trage sfeer in dit eerste deel. Het vervolg heb ik inmiddels ook gelezen. Dit vind ik heerlijk donker en beklemmend. Ik wil verder lezen en vraag me ook af hoeveel delen het uiteindelijk zal worden.

Alicia – Deel 2 nog niet gelezen dus bedankt voor de spoilers 😉 heel nieuwsgierig naar het vervolg. Ook ervaarde ook een link met Blomkvist.

Emanuel – Ik sluit me voor een groot deel aan bij de overige feedback. Deel twee vind ik veel sterker dan deel. Hier werd enorm veel spanning opgebouwd. De overgang van perspectief vond ik wel wat te abrupt. Dit verdween naarmate ik verder las. Het spreekt mij in al zijn gruwelijkheid aan, de verteltoon vind ik heel erg mooi en ik ben heel benieuwd naar deel drie. Heel mooi gezegd; de huizen zijn groot, maar toch moet je ze zoeken

Macht door Alicia:

Mahotsukai – Ik vroeg me af, halverwege het verhaal, waar speelt dit verhaal zich af? Ik zat op een plantage in Suriname en dan komt ergens de markt in Hattum voorbij en dat haalt me dan weer uit die sfeer (op een plantage, met een rijke eigenaar en zijn vrouw en bedienden) Ik vond een mooi verhaal. Het gaat over macht. Zij zegt ook ‘zo moet het zijn om een man te zijn’ en zij geniet van de situatie waar zij haar bediende kan vertellen wat zij moet doen. Ik zag wat schoonheidsfoutjes. Aan het einde, de allerlaatste zin, dat had misschien wat sterker gekund. Door de koloniale setting vond ik het een heel ander verhaal dan je anders schrijft.

Monica – Als eerste echt complimenten. Ik was verrast door dit verhaal en de wending die het nam. Heel mooi dat in het eerste deel de hoofdpersoon machteloos is en dat dit in het tweede deel wordt omgedraaid. Ik mis wel wat dit gegeven met haar doet en hoe zij nu tegenover haar man staat. Het was voor mij niet meteen duidelijk waar en wanneer het verhaal speelt. Sommige uitspraken zette mij hierdoor op het verkeerde been. Dit geeft tegelijk ook wel een bepaalde spanning in het verhaal, maar ik zou dit toch iets duidelijker proberen te maken.

Emanuel – ik vond het een mooi, erotisch verhaal en de beschrijving van de erotische scene sterk. 3 dingen vielen me op; wat vind je ervan het verhaal in de tt te laten spelen, vanwege de flashback in het verhaal. Als lezer vond ik dit wat verwarrend; Ik begreep niet in welke tijd het speelt, gevoelsmatig op een Surinaamse plantage in de 19e eeuw; deel 1 & deel 2 hebben eigenlijk niet veel met elkaar te maken. Er blijven veel vragen over. In het 2e deel speelt haar man eigenlijk geen rol. Ik zie dat je veel doet met de feedback die je kreeg bij eerdere bijeenkomsten.

Sanna – Erg fijn verhaal en ook heel anders dan ik tot nu toe van je gelezen heb. Verrassend en ook heel goed gedaan. De erotische scene tussen de twee vrouwen gaat wat snel van de tepels naar het meest gevoelige plekje. Naar mijn idee valt kroezig haar niet golvend over de schouders. Wanneer de bediende wegloopt naar de keuken denk ik niet dat Amelie het licht van de olielampen op haar amberkleurige huid ziet glanzen.

Iedere stad een schat door Sanna

Mahotsukai – Ik moest bij het verhaal denken aan het nummer ‘Year of the cat’ van All Stewart. Dit gaat over een man die op weg is in een toeristenbus en blijft hangen door allerlei omstandigheden. Het verhaal is to the point. Vlot, leesbaar en opwindend verhaal. Op het eind wel het idee dat zij het gedroomd had.

Monica – Niet minder erotisch door jouw uitleg over een puur lustig verhaal. Leest erg spannend. Alle zintuigen zijn betrokken en je beleeft de buitenlandse sfeer. Het gebrekkig engels van haar minnaar vind leuk. Qua erotiek wat moeilijker in het verhaal te komen, vooral ook door de haast komische uitspraken als ‘Ram hem erin geile beer’. De hoofd erotische scene maakte dit ruimschoots goed. Vond het wel vrij acrobatisch. Aan het eind raakte ik een beetje de weg kwijt, niet helemaal cronologisch. Dit was verwarrend.

Alicia – Heel vlot geschreven, lekker ritme. De eerder genoemde uitspraken zijn eerder grappig dan erotisch. Het was me niet meteen duidelijk waar die twee broers vandaan kwamen, ook het hek riep vragen op. Hoe je achteraf beschrijft hoe haar lichaam op die mannen heeft gereageerd vind ik mooi.

Emanuel – Algemene indruk; prima, erotisch verhaal.

Liza en Mahotsukai zijn eerder uit de meeting gestapt vanwege andere afspraken en we praten nog wat na over schrijven, reageren op verhalen van anderen en publiceren en uitgeven.

Wederom een fijne bijeenkomst! Iedereen (Emanuel, Monica, Mahotsukai, Liza & Alicia) weer heel erg bedankt voor het lezen van de verhalen, het voorbereiden van de feedback en natuurlijk ook de gezellige aanwezigheid.

Het thema voor de (online) bijeenkomst van januari verschijnt binnenkort. De complete agenda voor 2021 staat inmiddels ook online.