Aanwezig: Jor, Anque, Monica, Sanna, Alicia, Emanuel, Mahotsukai (en Liza schuift ook heel even aan)

De bijeenkomst vindt plaats in een hele andere setting dan we gewend zijn, namelijk online. Dat is wennen, maar het is fijn dat we op deze manier toch contact met elkaar hebben en elkaar feedback kunnen geven op de verhalen. Een online meeting is anders dan in real-life, de notulen vatten dan ook de grote lijnen samen. Waar van toepassing heeft iedereen uitgebreide feedback via mail ontvangen.

Willem heeft zich afgemeld voor de bijeenkomst. Via mail doet hij iedereen de groeten en stuurt hij een gedicht dat we mogen beschouwen als zijn bijdrage voor de bijeenkomst.

Willem:

“Het volgende gedicht vond ik in de bundel de Nederlandse poezie van de 12e t/m de 16e eeuw in 1000 en enige bladzijden.
Samengesteld door Gerrit Komrij. Beschouw het maar als mijn bijdrage aan de bijeenkomst. Daar komt het:

Ballade van 8 in 1

verrek maar gij vrouwen en mannen,
die vrede wensen te bewaren;
zij die oorlog voeren staan God na.
Laat ze verbannen worden,die ongaarne ruzie zien;
zij die hun woede cultiveren prijs ik bovenal.
Wie het volk weet te plunderen wens ik het eeuwig leven toe;
Lucifers maatje moge worden wie ieders vriend wil zijn;
wie weigert zich te schikken, (de engelen bijvoorbeeld -toevoeging van mij)
wordt bij God verheven
God geve hem (haar- toevoeging van mij)de hel
al wie zijn schepper eert.

Feedback op de verhalen wordt gegeven in volgorde van verschijnen.

Lucifer ~ Monica

Sanna: Knap hoe je dmv dialoog het verhaal weet te vertellen. Ik ergerde me aan het woord subje, maar dit kan ook persoonlijk zijn.

Jor: niet echt erotisch, wel humoristisch, een soort voorspel. Heldere dialoog, knap! De 2 karakters krijgen duidelijk vorm. De benaming ‘subje’ vind ik een beetje jammer, eigenlijk ga ik me er na 6 regels aan ergeren (zal wel aan mij liggen) Je zou steeds aan ander synoniem voor ‘subje’ kunnen schrijven.

Emanuel: Erg kort, meer een synopsis dan een verhaal. De termen ‘zweven zonder vleugels´ spreken me wel aan. Maar verder kan ik er niet zoveel mee. Het wachten is op het verhaal zelf.
Anque en Alicia: hadden het idee dat het einde van het verhaal een nieuw begin inluidde.

Monica geeft aan dat ze dit verhaal ook heeft ingestuurd voor ‘Fetstrijd’ een maandelijks terugkerende schrijfwedstrijd van ‘Fetlife’. Deze wedstrijd kun je vinden als je een gebruikersnaam aanmaakt op Fetlife

Nacht der lusten ~ Anque

Monica – een soort sprookje, ‘een kinky verhaal voor het slapen gaan’ Leuk gezegd: soms zitten de verlangens zo diep dat ze er uit geneukt moeten worden. De verandering in de demon, van bruut in het hele verhaal, naar teder aan het eind vond ik niet echt passen.

Alicia – Leuk verhaal, goed geschreven. Ik miste de gevolgen van het toch steeds te laat zijn van de engel en het overgaan van de grens. Als je het enorme geslacht toch steeds wilt benadrukken doe dit dan steeds op een andere manier. Dus ook het woord enorm vervangen. Misschien ook de demon een naam geven.

Emanuel: spannend verhaal, ‘erotische horror’ Bij de 2e keer lezen viel het me op dat het nog spannender zou kunnen zijn als je wat meer ingaat op beschrijvingen met name haar verlangens. Het wordt me niet echt duidelijk waar haar fascinatie uit bestaat.
Wat betreft de structuur van het verhaal; je beschrijft eerst een soort van hemelpoort, dan gaan ze naar de huizen ergens ga je naar een andere scene, maar blijf je in dezelfde paragraaf. Het is een beetje onduidelijk waar zij woont. Hoe kan het dat ze die demonen nooit eerder echt gezien heeft. Dit verwarde mij in het begin. Ik vond het aaien op het eind juist heel leuk. Een eendimensionale bullebak is niet leuk. Misschien kun je haar laatste zin nog iets meer in perspectief plaatser door er aan toe te voegen; Je hebt me nieuwsgierig gemaakt.

In de basis: misschien dat je het verhaal hier en daar wat meer uit kunt werken.

Jor: soepel geschreven. Veel kleine puntjes die voortkomen uit de perspectiefwisseling. Verder een heel smakelijk verhaal ‘soort keerzijde van de medaille’

Mahotsukai: leuk verhaal. Uitgangspunt, de verhaallijn. heel spannend. Het contrast goed / kwaad waar de engel en demon eigenlijk voor staan, had er wat meer in gemogen. Zij wat aarzelender. Dat zou de spanningsboog vergroten. Het slot, die zin vond ik cliché. Ik weet niet zo goed hoe je het anders had kunnen doen, maar dat veranderde het verhaal.

Sanna: Goed, opwindend verhaal. Het ‘enorme geslacht’ van de rode demon vond ik jammer en zelfs storend, een beetje te voor de hand liggend.

De stalker ~ Jor

Alicia: Mooi verhaal. Trauma’s lezen als 1. Die vlecht, zijn moeder en alle vrouwen en meisjes die daar synoniem voor lijken te staan.

Monica: Mooi verhaal, het einde leek voor mij iets te makkelijk, een beetje feelgood

Emanuelle: Het verhaal lijkt niet af. Het idee is in opzet goed, maar helaas vind ik de rode lijn van traumatische ervaringen met vrouwen met een vlecht wat dun. Hij loopt achter vrouwen aan en dan? Het eind komt afgeraffeld over met een Deus ex Machina oplossing. Binnen enkele zinnen ontdekt de ik-persoon dat Tess een probleem heeft en datzelfde probleem is dan binnen enkele zinnen alweer door hem opgelost. Het zou spannender zijn geweest om dat probleem- Tess en haar schulden – centraler te stellen in het verhaal en de hoofdpersoon meer de tijd te geven er achter te komen welk geheim er speelt en daar een oplossing voor te zoeken. 
Wees terughoudend met uitroeptekens, ik telde er 15 in dit verhaal van 1800 woorden, echt veel te veel.

Anque: Mooi verhaal. Het cursieve maakte het voor mij heel duidelijk.

Mahotsukai: Ambitieus verhaal. Je probeert veel te vertellen, verleden, flashbacks. Ik vraag me af of het verhaal niet iets meer woorden verdiende, bijvoorbeeld het onderzoek; hier kun je misschien iets meer spanning in bouwen.
Verhaal bracht me soms in verwarring door de verschillende mensen en situaties en hierdoor was het wat lastig te volgen. De flashback zou je op de een of andere manier wat samenhangender kunnen maken.
Ik weet op het einde van de rit niet of ik nou medelijden met hem moet hebben of dat hij misschien gevaarlijk is. Er zit iets dreigends in wat hij doet, maar ik lees nergens dat hij een slecht persoon is.

Sanna: Prachtig verhaal in een ruk uitgelezen. Hoofdpersonage heeft naar mijn idee iets teveel trauma’s

Gevallen Engel ~ Alicia

Jor: Fijn beschreven. Hier en daar teveel herhalingen van hetzelfde met andere woorden. Als ik ‘streng’ ben, komt het omdat je verhaal me erg bevalt.
Ik ben benieuwd hoe dit verhaal over zou komen als je het in de tegenwoordige tijd zou schrijven

Emanuelle: In 1e instantie goed verhaal en goed opgebouwd. Ook de tip, laat je verhaal voorlezen of lees het zelf voor, tip 2: lees het op een ander apparaat. Het thema van Engel / demon komt niet goed uit de verf. De sfeer is wel heel mooi. Hele mooi eyes wide shut achtige opening. Soms leest het verhaal wat hakkerig.

Mahotsukai: een beetje een ‘eyes wide shut’ verhaal – er blijft naar mijn smaak wat teveel mysterie over in het verhaal. Ik vraag me af wat hij speelt aan die piano.

Monica: ik miste iets in het verhaal ‘iets schurend’ Ik vond het verhaal heel fijn om te lezen, het begin heel filmisch. Ik zie het voor me. Het verhaal geeft veel aanknopingspunten om het schurend te maken. Het is jammer dat dit niet is gebeurd. Ik miste haar tweestrijd. Hierdoor kan het beeld van hem als ‘gevallen engel’ ook duidelijker worden. Tip: lees je verhaal hardop voor zo vallen kleine foutjes snel(ler) op.

Anque: heerlijk verhaal om te lezen. Ik word nieuwsgierig naar hem en wat er tussen hen is en hoe die ontmoeting eruit heeft gezien.

Sanna: Een prettig, maar wat afstandelijk overkomend verhaal. Volgens mij komt dit door de tijd waarin het geschreven is (verleden tijd). Ik denk dat gebruik van tegenwoordige tijd het verhaal dichterbij laat komen en echter maakt.

Biertjes met een schuimkraag ~ Sanna

Mahotsukai: Een erg goed verhaal. Het loopt en de dialoog leest natuurlijk. De beschreven ’tic’ van het personage is heel mooi, zo geef je iemand verdieping en maak je het heel echt en herkenbaar.

Monica: Prettig en erotisch verhaal.

Jor: Wat een smakelijk verhaal. Twee opmerkingen. De vertelstem blijft in nevelen gehuld. Lesbisch? De barvrouw aan het eind komt een beetje uit de lucht vallen, misschien zou je in de introductie kunnen laten doorschemeren dat zij het café kent? (of de vrouw die de eigenaresse is?)
Voor de rest top!

Emanuelle: Dit verhaal zit goed in elkaar. Wat ik goed vond was de vondst met de schuimkraag, die het verhaal ineens naar het fysieke toe trekt na al het gepraat er over.
Verder vielen me een paar dubbele statements op, die heb ik in de tekst aangegeven en enkele hakkerige, korte zinnetjes. Verder geen grote comments, gewoon een goed bedacht erotisch verhaal.

Daarmee komen we aan het eind van de feedbackronde en deze bijeenkomst. Iedereen geeft aan het fijn te vinden dat de bijeenkomst op deze manier toch doorgang krijgt. Iedereen geeft ook aan dat een fysieke bijeenkomst voorkeur heeft.

De volgende bijeenkomst staat gepland voor zaterdag 25 juli en zal voor nu ook online plaatsvinden. Mogelijk dat er in overleg met de deelnemers voor een andere manier wordt gekozen.

Binnenkort verschijnt het thema voor de komende bijeenkomst op Vlammende Verzinsels