Ik doe mee, jij ook?

Toen Antoinette Ewa, van Ewa-Nederland op 28 september vroeg wie er dit jaar weer mee doet met de November-schrijfmaand, dacht ik eigenlijk meteen; dat red ik nooit. 50.000 woorden schrijven in de maand november, wat neer komt op zo’n 1667 woorden per dag… elke dag. Toch liet de gedachte me niet los. Ik heb nog een groot verhaal op de plank liggen dat ik verder uit wil werken, misschien moet ik dat gebruiken?
Uiteindelijk heb ik een profiel aangemaakt op de site van de National Novel Writing Month en bij Antoinette aangegeven dat ik dit jaar van de partij ben.

Dat is stap één. Ik kan niet meer terug.

De komende weken zal ik gaan gebruiken om de personages van mijn verhaal in de verf te zetten en het plot uit te werken. 1 november 2016 gaat de uitdaging van start, en ik ga mijn vorderingen hier bijhouden. Dat wil zeggen, het aantal woorden. Het uiteindelijke verhaal lees je misschien ooit ook op mijn site, maar dat is voor later. Eerst die 50.000 woorden 🙂

Wat is NaNoWriMo?nanowrimo2016-300x300-copy

NaNoWriMo is een jaarlijks schrijfevenement in november en staat voor National Novelle Writing Month. In deze maand schrijf je 50.000 woorden aan een roman. Je probeert dus in een maand tijd een novelle te schrijven. Het is bedacht om mensen te laten zien dat veel schrijven je kan helpen om meer inspiratie te krijgen. Je leert hoe het is om iets te voltooien en krijgt steun van anderen. Er is geen prijs, al kun je wel op de winnaarspagina komen te staan. De echte prijs is voornamelijk het feit dat je 50.000 woorden in een maand schrijft en het gevoel dat je ervoor krijgt.
NaNoWriMo draait niet echt om de kwaliteit, maar vooral om de kwantiteit. Het is dus belangrijk dat je de 50.000 woorden haalt. Hier is een reden voor. Veel mensen schrijven graag, maar haken halverwege het verhaal af. Om niet zomaar af te haken als je een boek schrijft, is het belangrijk om niet op te geven. Daarnaast kun je je inspiratie trainen door iedere dag verplicht te schrijven. Het maakt bij NaNoWriMo dus niet uit of je verhaal goed is of niet, het is de bedoeling dat je ervaart hoe het is om te schrijven en om iets af te maken.

Het kan  veel voldoening geven om een keer mee te doen. De kans is aanwezig dat je andere schrijfmanieren ontdekt en dat je meer leert over het schrijven zelf.
Het maakt niet uit waar je over schrijft en in welk genre, alles kan. Het is ook niet belangrijk om nu al te weten wat je met het verhaal wilt doen, daarnaast is het ook niet de bedoeling om je verhaal tijdens de schrijfmaand te gaan herschrijven. Schrappen, aanpassen, wijzigen etc. doe je in december, of later, of helemaal niet. Tijdens de schrijfmaand doe je echt maar één ding en dat is schrijven.

Doe je ook mee? Een profiel aanmaken doe je eenvoudig hier