Net als bij de vorige uitdaging, ook bij deze een nieuwe auteur. Welkom bij de schrijfuitdagingen van Pittig Proza en Erotica Fest!

Voor Pittig Proza ‘De huwelijksnacht’ zijn zeven verhalen gelinkt. Dit betekent dat naast de korte feedback die elk verhaal ontvangt, één van de verhalen kans maakt op de Hete Peper. De Hete Peper is een badge die de auteur, desgewenst bij het betreffende verhaal kan plaatsen. Hoe meer mensen dus meeschrijven, hoe groter natuurlijk de uitdaging deze badge te winnen. 😉

Maar nu eerst:

Feedback op de verhalen voor ‘De huwelijksnacht’

1. Ius Primae Noctis

Marc: Het thema van het verhaal spreekt me erg aan. Maar omdat het een extract is uit een groter geheel, mis je als lezer context. Het leest daardoor als een op zichzelf staand verhaal niet prettig. Je mist informatie. Hier en daar vind ik zinnen niet ‘afgerond’. Spreektaal. Slordig. Soms komt dat door interpunctie, soms (misschien?) door het Vlaams?

Sanna: Dit verhaal leest verwarrend, ook omdat duidelijk wordt dat er nogal wat aan vooraf is gegaan waar ik niet van weet. Iedere keer vraag ik me af wat ik gemist heb, vooral ook omdat het verhaal vertelt alsof ik het zou moeten weten. Dat is jammer. Mooi hoe je het eten beschrijft. Heel echt en primitief. Leuk! Het vader dochter concept in dit verhaal spreekt me niet echt aan.

2. Amour + Ultra

Marc: De schrijver had een drieluik ingediend. Daarvan heb ik zelf dit deel gelinkt.
Je moet houden van de stijl van deze auteur. Zelf vind ik het hier en daar te plat. Ik weet dat het lastig is om synoniemen te bedenken, maar persoonlijk hou ik toch meer van zaad en sperma dan van ‘liefdesolie’. En dat is jammer, want de verhaallijn op zich is boeiend genoeg. Probeer wat vaker een punt te zetten in plaats van een komma en wat vaker een lege regel. Dat komt de rust in je verhaal ten goede.

Sanna: Ik vind dit verhaal wat langdradig. Ik betrap me tijdens het lezen regelmatig op de gedachte; ‘Ja, ja, nu weet ik wel.’ Ik denk dat het sterker was geweest als er één scene was uitgelicht en het daarbij was gelaten. Nu is het wat over de top naar mijn smaak. Het taalgebruik is hier en daar ook wat overdreven ‘orgastisch’ en dat is best jammer. Eén goed uitgewerkt onderdeel maakt dit verhaal denk ik stukken erotischer.

3. Daar komt de bruid

Marc: dit verhaal is van mij

Sanna: Een paar zinnen waarin ik ‘ik voel’ of varianten daarvan tegenkom, volgens mij kan dit makkelijk weggelaten worden waardoor het verhaal nog actiever wordt wat goed past bij het snelle en ook foute karakter. Niet denken maar doen: De lust is hier duidelijk groter dan het verstand en Ellen is een naar mens, zoals ze haar bruidegom als een trofee beschouwd. Ik vraag me wel af of de man zijn zoon na dit alles nog wel gezien heeft en hoe goed de relatie tussen vader en zoon echt is als schoonpapa zijn verstand zo makkelijk uitschakelt.

4. Rode kralen

Marc: Het is terecht dat dit verhaal de longlist van een schrijfwedstrijd behaalde. Erg knap gedaan, hoe de dans en de daad naar elkaar verwezen en hoe de ketting aan de jurk weer verwijst naar de daad. Prachtig geschreven.

Sanna: dit verhaal is van mij

5. De huwelijksnacht

Marc: Zo fijn om weer eens een nieuwe auteur te mogen verwelkomen.
De opening van het verhaal is veelbelovend. En de rauwe beschrijving van de seks en de BDSM relaties is geil. Waar ik wat moeite mee had was de vele personages en hoe ze zich tot elkaar verhouden. In het begin moest ik echt een paar keer teruglezen om de complexe verhouding die ze met elkaar hebben te begrijpen. Ik hoop dat we vaker verhalen van je mogen lezen!

Sanna: Ik hou van BDSM verhalen, vaak omdat relaties tussen mensen hierin veel dieper (inniger) lijken te gaan en tegelijk ook heel primitief (kunnen) zijn. De diepte mis ik wat in dit verhaal, maar dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de verschillende personages die wat van de hak op de tak lijken te gaan. Het primitieve vind ik heerlijk. Een tip met betrekking tot het gebruik van ‘ik voel, ik zie, ik hoor, etc,’ dit zorgt ook voor afstand.  Door dit weg te laten komt je verhaal dichterbij en laat je het meer zien in plaats van het te vertellen. (show, don’t tell) Fijn verhaal. Ik hoop nog meer van je te lezen!

6. Mooie nacht

Marc: Fijn, dat de hoofdpersoon twijfels heeft. Dat maakt hem menselijk en geeft diepgang. In het midden vind ik persoonlijk het verhaal wat langdradig. Allemaal personages die de bruid aanprijzen. Ik snap het wel, maar voor mij had dat wat korter gemogen, om de spanningsboog wat strakker te houden. De beschrijving van de seks zal veel lezers aanspreken.

Sanna: ook hier de tip om minder vaak gebruik te maken van ‘Ik voel etc’ (ik voel mijn hart een slag overslaan’ leest een stuk afstandelijker dan ‘mijn hart slaat over’)  Persoonlijk vind ik de aanloop naar de huwelijksnacht wat traag gaan, maar de erotiek en setting in de limousine zijn dan wel weer heel heerlijk.

7. Ja, ik wil

Marc: Dit is ‘by far’ een van de geilste verhalen die ik in tijden heb gelezen. De opbouw vergroot de spanning. De herhaling van het ‘ja ik wil’ zorgt voor een goed ritme. De auteur weet de lezer mee te slepen in het verlangen van de hoofdpersoon. Erg knap geschreven.

Sanna: Dit verhaal is van mij.

Alle verhalen zijn op hun eigen manier uniek en leveren een heerlijke bijdrage aan het thema, maar helaas per uitdaging maar 1 hete peper …

De Hete Peper voor Pittig Proza #43 ~ De huwelijksnacht gaat naar …

De huwelijksnacht.

Nieuwsgierig? Hieronder ga je direct naar het verhaal.

Nina Gefeliciteerd!