Feedback op jouw verhaal

Sinds vorige maand geven Marc van NBR en ikzelf feedback op alle ingezonden verhalen voor Pittig Proza. Deze keer koos Marc de winnaar van de hete peper.

Bij meer dan vier verhalen kies ik, of iemand anders die ik hiervoor benader, elke maand één verhaal uit alle deelnemende verhalen en krijgt dit verhaal de badge ‘De hete Peper’ van de maand. Vervolgens wijd ik hier een stukje aan op mijn blog en promoot ik dit op social media. Dit kan dus nog meer verkeer naar jouw blog of website betekenen en misschien zelfs wel nog meer volgers.

Deze keer koos Marc de winnaar van de hete peper

Feedback op ingezonden verhalen voor ‘Jus Primae noctis / Droit de seigneur’

Kreuntjes en kreetjes

Marc: Ik waardeer het dat dit verhaal in een soort dichtvorm is gemaakt, maar de link met het thema van deze maand is mij niet duidelijk. Let op interpunctie en hoofdlettergebruik en probeer clichés zoals ‘genotsknots’ te vermijden. Ik vond de Engelstalige versie beter, afgezien van een paar typos.

Sanna: Heel eerlijk; dit is best een aardig erotisch gedicht, maar het verdwijnt onder alle beelden die er bij zijn geplaatst. Ze leiden mij in elk geval af en ik vind ze ook niet passen bij de woorden. Ik denk dat het gedicht veel treffender is zonder alle visuele afleidingen. De link met het thema van de Pittig Proza uitdaging van juni ontgaat mij volledig, maar dit kan aan mij liggen.

De vordering

Marc: Dit verhaal is van mezelf, dus ik onthoud me wijselijk van commentaar.

Sanna: Dit leest echt als een ‘ons kent ons’ verhaal. Ik denk dat we allemaal wel herinneringen hebben aan een ‘bestie’ in onze jeugd met wie we alles deelden en waarmee we stiekem ook wel een dergelijke afspraak hadden willen maken. Je hebt een aantal leuke vergelijkingen; het drumstel, een kraslot. Wat ik vooral erg leuk vind is dat je ‘dat wat verder gebeurt’ volledig over laat aan de verbeelding van de lezer. Hierdoor is het een verhaal dat nog alle kanten op kan gaan.

Kruidnagel en nootmuskaat

Marc: Vanaf het begin van het verhaal was ik benieuwd hoe het af zou lopen. Ik kan het altijd erg waarderen als een schrijver research heeft gedaan – in dit geval naar de Molukken. De details die je gebruikt maken dat goed duidelijk. IN het midden van het verhaal raak je me even kwijt. Hoewel de zijpaden van het verhaal misschien nodig zijn om te verklaren, leidt het me af van de verhaallijn. Verder vraag ik me af of het realistisch is dat de vader in die cultuur zijn tot schande gemaakte dochter nu wel laat trouwen. Maar desalniettemin: veel lof voor de setting. Je weet een goed sfeerbeeld neer te zetten.

Sanna: Dit verhaal is van mijn hand en ik ben er best trots op, maar feedback laat ik graag aan anderen over.

Schuld

Marc: Wat ik erg jammer vind, is dat de schrijver niets heeft gedaan met de tips die de vorige keer zijn gegeven. Ook deze keer val ik direct over interpunctiefouten (vergeten spaties en komma’s, aanhalingstekens), het gebrek aan lege regels en vrijwel elke zin op een nieuwe regel. Onderschat dit niet. Schrijf niet als schrijver, maar als lezer: bedenk hoe de lezer het verhaal zal zien. Daarnaast vind ik dat je te veel vertelt en te weinig laat zien (show, don’t tell). En dat is jammer, want je verhaallijn is inhoudelijk best sterk. Je weet crime en erotiek op een boeiende manier met elkaar te combineren.Ik zou wel oppassen met thema’s als verkrachting. Het was veel erotischer geweest als de dochter vrijwillig de schuld van haar vader had ingelost. Nu lijkt het een verheerlijking van geweld tegen vrouwen.

Sanna: Het thema van de maand juni was erg lastig en lijkt uit te nodigen een verhaal te schrijven waarbij de vrouw onvrijwillig van haar maagdelijkheid wordt beroofd, wat in dit verhaal ook precies gebeurt of gaat gebeuren. Dat vind ik jammer. Persoonlijk hoopte ik dat men uitgedaagd zou worden dat juist niet te doen. Door de vermeende verkrachting van de dochter staat dit verhaal me erg tegen. Daar is in mijn ogen niets erotisch aan. Wat betreft de feedback over interpuncties etc sluit ik me volledig bij Marc aan.

Oefenen

Marc: Dit verhaal is een romantische fantasie die bij veel lezers zal aanspreken. Ik weet dat dit een van de eerste verhalen is van deze auteur en ik vind het daarom veelbelovend. Het taalgebruik is erg toegankelijk. Het tempo en ritme van het verhaal maken het erg fijn om te lezen. Als tip wil ik je meegeven: ‘start met de worp van de steen, niet met de aanloop tot de worp’. Veel beginnende schrijvers hebben de neiging om eerst een hele voorgeschiedenis te geven. Dat is weliswaar wat er in je hoofd afspeelt, als je zo’n verhaal bedenkt. Maar het is vaak ook wat saai om te lezen. In dit geval had je bijvoorbeeld ook kunnen beginnen met het moment dat de gigolo aanbelde. Of zelfs dat hij het geld pakte nadat hij klaar was. Daarna had je met flashbacks kunnen verklaren waarom de hoofdpersoon de gigolo had besteld. Vergelijk het met een crime story: die begint ook steevast met de moord, en niet met de aanloop tot de moord. Ik ben erg benieuwd naar een volgend verhaal.

Sanna: Zo leuk, een nieuwe erotica auteur! Echt super dat je de weg naar deze schrijfuitdagingen hebt gevonden. Dit verhaal leest lekker vlot en dat vind ik prettig. Doordat het even duurt voor je ‘to the point’ komt, wordt het soms wat langdradig. Ik sluit me dus helemaal aan bij de tip van Marc over die worp van de steen. Je springt hier en daar van verleden tijd naar tegenwoordige tijd in het vertellen. Dit kan heel goed als je bijvoorbeeld schrijft met flashbacks, maar dat is in dit verhaal niet het geval. Op NBR verschijnen regelmatig tips met betrekking tot schrijfstijl, interpunctie etc. Heel handig voor schrijvers van erotica.

Wil je ook feedback op jouw verhaal en kans maken op de Hete Peper, doe dan mee met de uitdaging van juli.

De schrijfuitdaging van juni, met als thema ‘jus primae noctis’, leverde in totaal 5 gelinkte verhalen op en deze verhalen verschenen vanwege de samenwerking met NBRplaza ook bij Erotica Fest.

De Hete Peper voor Pittig Proza #30 ~ ‘jus primae noctis’ gaat naar;

Kus van A
Met het verhaal
Oefenen

Nieuwsgierig geworden? Hieronder ga je direct naar het verhaal.

Kus van A, gefeliciteerd!