Hete Peper Pittig Proza #14

Elke maand kies ik (of iemand anders die ik hiervoor benader) één verhaal uit alle deelnemende verhalen en krijgt dit verhaal de beloning ‘De Hete Peper‘ van de maand. Vervolgens wijd ik hier een stukje aan op mijn blog en promoot ik dit op social media. Dit kan dus nog meer verkeer naar jouw blog of web-site betekenen en misschien zelfs wel nog meer volgers. Hieronder de verdiende Hete Peper van de schrijfuitdaging van vorige maand.

Ook kans maken? Doe dan mee met de schrijfuitdaging van maart

De schrijfuitdaging van februari, met als thema ‘De weduwe / weduwnaar’, leverde in totaal 5 gelinkte verhalen op en deze verhalen verschenen vanwege de samenwerking met NBRplaza ook bij Erotica Fest. Deze keer is de hete peper uitgereikt door Tata ‘O.

Tata ‘O; ‘Met de opmerking; ‘Als mijn partner (in crime) en onzichtbare kracht achter Gaisha wordt het tijd dat de lezer ook met jou kennis maakt’ werd mij gevraagd om de verhalen van Pittig Proza #14 te lezen en een hete peper toe te kennen. Natuurlijk ben ik vereerd en ik doe dit dan ook graag.

Ik vond dat in alle verhalen het thema ‘de weduwe / weduwnaar goed werd verwerkt. Tijdens het lezen heb ik gelet op schrijfstijl en de aspecten waarin het verlies van de partner, hoe de draad van het leven weer op te pakken, de invulling van erotische verlangens en beloftes en het moment van de ontmoeting(en) met (mogelijk) nieuwe partners werd beschreven.

In ‘Alles voor een hete nacht met jou’ van Yara Dusoleil was, toen eenmaal het startschot klonk ‘Saar, ga in godsnaam jezelf oplappen. Dit is echt verspilling van je seksuele talenten’ het verhaal prikkelend. Grappig dat de titel van het verhaal als een Droste effect de verleiding was voor de hoofdpersoon tot ontdekken. Gedachtenkronkels en realiteit wisselen elkaar af in een soort van ‘lingerie bokswedstrijd’ en maakt dat je verder wilt lezen als de spanning in het pashokje wordt opgeschroefd. Het Droste effect einde had wat mij betreft een knipoog mogen zijn naar haar overleden partner. Nu is het een belofte voor de twee vrouwen.

Vleesvervangers (NBR Plaza) laat in het begin van het verhaal het gemis van een partner goed doorleven. Een cafe als halte om te mijmeren, versterkt de gedachten en gevoelens van een verloren strijd en de onredelijkheid van het lot. Het zinnetje ‘Daarna rekende Edwin af’ wat hij deed met de gedachte aan haar, veranderde het cafe in een vertrekpunt en geeft het verhaal een spannende swing. De erotische lading zit in de laatste paragraaf die de titel doet ontploffen.

Reflexia (Kanaal 69) doet eer aan de keuze van de titel door je mee te nemen in een bespiegeling van een verloren partner, waarbij de weerkaatsing een erotische lading teweeg brengt en je er deelgenoot van maakt. Ik schoot door het verhaal heen en was bij de laatste zin voor ik er erg in had. De spiegel en het aspect van weduwe / weduwnaar zijn, hadden wat mij betreft een grotere rol mogen spelen.

De credo ‘een nieuwe dag is voor de levenden, voor de overledenen een nieuw leven’, maakt dat je het verhaal Verdoemd van Hans wilt inademen. De overpeinzingen van een jonge weduwnaar die het leven weer moet oppakken, zijn mooi beschreven. Het thema van de uitdaging van Pittig Proza in het verhaal betrekken geeft een plezierig vervreemdend effect. De ontmoeting vond ik oppervlakkig uitgewerkt, terwijl er toch leuke haakjes werden aangegeven. De hoop aan het einde van het verhaal, haalt het gevoel dat de hoofdpersoon voor eeuwig verdoemd is tot de zwarte en grijze rafelranden van het leven bij de lezer weg.

Voetstappen van Sanna neemt je in het begin al snel mee in een gedachtenwereld die herkenbaar is voor een weduwnaar. De druk van de buitenwereld of kinderen die proberen een ouder aan te moedigen weer midden in het leven te staan. Wat charmeert aan dit verhaal is dat je langzaam in de huid van de hoofdpersoon kruipt en zijn overwegingen gaat overnemen. Het ritme van het verhaal geeft de tijd die de hoofdpersoon nodig heeft zich weer over te geven aan het leven, goed weer. De opbouw maakt dat je nieuwsgierig wordt naar elke volgende stap, hoe klein ook. Een mooi verhaal met een einde dat juist een nieuw begin inluidt.

Ik zou graag de Hete Peper voor de uitdaging van het thema ‘De weduwe / weduwnaar van Pittig Proza #14 willen uitreiken aan Verdoemd van Hans Bakker. Ook geef ik graag een speciale vermelding voor ‘Alles voor een hete nacht met jou’ van Yara

De Hete Peper voor Pittig Proza #14 ~ ‘De weduwe / weduwnaar’ gaat naar;

Hans Bakker met het verhaal

‘Verdoemd’

Nieuwsgierig naar deze ‘Hete Peper’? Hieronder ga je direct naar het verhaal

Hans, Gefeliciteerd!

1 reactie

  1. Marc van Lier

    Bedankt voor de hele mooie review! En een welverdiend gefeliciteerd aan Hans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vlammende verzinsels

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

error: Inhoud is beschermd!