Trouwe lezers van de Gaisha serie kunnen natuurlijk niet wachten op het vervolg van de verhalen van Valerie, Donna, Zoë en Soumia en hun geduld wordt deze zomer beloond!

Deel vijf van de populaire serie zal eind augustus verschijnen onder de titel ‘Tongstrelend,’ en de boekcover kan ik alvast met jullie delen. Ik kan zelfs al verklappen dat het vijfde deel met een bijzondere verrassing komt.

Maar voor ik dat doe, wil ik ook het volgende met jullie delen.

Gaisha, hoe het begon

De serienaam Gaisha (niet helemaal toevallig een verbastering van het woord Geisha) en het idee erachter sluimerden al een tijdje toen de eigenaar van dat idee en een schrijfster, moi, elkaar ontmoette. Dat was in april 2015. Brainstormsessies tot diep in de nacht waren het gevolg. Het idee dat hiervoor een beetje in het luchtledige bleef zweven, werd tastbaar.

Vrouwen vervullen in hun leven vaak verschillende rollen, identiteiten zelfs die een grote rol spelen in wie deze vrouwen zijn, hoe zij zich voelen en hoe zij gezien worden door de buitenwereld. In de eerste plaats zijn zij natuurlijk mens, van vlees en bloed. Daarnaast zijn ze ook nog eens dochter, kleindochter, misschien zelfs wel achterkleindochter. Vaak zijn ze een zus voor mannen en voor andere vrouwen. Vriendin, student, partner, werknemer of werkgever, moeder, geliefde, minnares, tante, nicht, oma, overgrootmoeder en ga zo maar door. Binnen deze rollen vervult ze vaak ook nog andere rollen. Ze is zorgzaam of onverschillig. Creatief of juist niet. Speels of serieus. Amicaal of vormelijk. Zelfstandig of afhankelijk. Naïef of wantrouwend en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Voor de hoofdpersonen van de Gaisha serie is dat niet anders. Zij vervullen diverse rollen en zijn daarnaast ook in het bezit (bewust of onbewust) van een seksuele identiteit en daarmee komen we op het erotische aspect van deze verhalen. 🙂

Op het oog vier hele normale (of juist hele bijzondere) vrouwen. Vrouwen met wie lezers zich kunnen identificeren in de verschillende rollen die zij vervullen.

Personages in boeken en verhalen ontstaan niet ‘kant-en-klaar.’ Zij worden geboren en net als pasgeborenen moeten zij groeien. Wie zijn zij? Zonder die invulling ontstaan personages van bordkarton en dat is niet interessant voor de lezer. Misschien nog wel veel belangrijker dan de vraag; ‘wie zijn zij?’ Is de vraag; ‘Wat willen zij?’

De ‘contouren’ van de personages

Namen zijn belangrijk, maar moeten wel passen bij het personage dat aan het groeien is. Zodoende veranderde de namen nog wel eens, maar uiteindelijk werden de contouren zichtbaar van:

Valerie Maertens – Getrouwd met haar jeugdliefde Raymond, twee kinderen en een wat gespannen relatie met haar moeder. Lievelingetje van haar vader. Huisvrouw en lid van diverse commissies. Ze is een beetje wereldvreemd, maar vindt zichzelf een vrouw van de wereld. Wil graag meer avontuur in haar leven en stiekem ook dat anderen naar haar opkijken. Zeer impulsief en blij vlagen erg ontevreden.
Donna Coredo – Woont samen met Janneke. Houdt ook van Janneke, maar nog meer van zichzelf. Donna gelooft dat ze van meerdere mensen kan houden en haar vrijheid is belangrijk. Ze werkt als fotografe bij een reclamebureau en is altijd op zoek naar bijzondere momenten. Donna wordt geplaagd door nare en soms vreemde herinneringen uit haar jeugd.
Zoë Silvas – Single, na een aantal relaties waarin ze altijd iets miste maar nooit goed kon benoemen wat precies. Ze weet dat ze op zoek is naar een diepe connectie, maar kan niet goed uitleggen hoe dat er dan uit zou moeten zien. Eigenaresse van van een boetiek waar ze 2e-hands (vintage) producten verkoopt. Haar ouders en zus wonen in Frankrijk. Ze is hooggevoelig en sensitief
Soumia Zamora – Een vrouw met een bewogen verleden. Komt uit een zeer warm en betrokken gezin. Ze worstelt met haar afkomst en haar geloof. Heeft relaties, maar niet in de ‘gangbare’ betekenis van het woord. Soumia noemt zichzelf een meesteres. Ze is wethouder van Sociale zaken in de gemeente waar ze woont (en waar ook de overige personages wonen). Haar karakter laat zich nog het best omschrijven als terughoudend, maar als mensen haar echt leren kennen ervaren zij haar vaak als zeer intens.

Met deze ‘outline’ kon ik gaan schrijven. Ironisch genoeg brak ik precies rond die tijd mijn pols, gelukkig mijn linker. Met rechts kon ik nog dusdanig uit de voeten dat in juni de volledige eerste opzet van het eerste deel, ‘Aftasten’ klaar lag.

Gaisha, de website

Deze verhalen verschenen, hoofdstuk voor hoofdstuk, op de website Gaisha. Het idee was te vergelijken met de diverse streamingsdiensten als bijvoorbeeld Netflix, maar nu niet voor films en televisieseries, maar voor verhalen. ‘Aftasten’ werd het eerste seizoen en ieder hoofdstuk werd een aflevering, waarvan elke week een nieuwe op de website verscheen en zo verder met de volgende delen (seizoenen)

Nu is een website met alleen tekst weinig aantrekkelijk. Daarom gingen we op zoek naar de gezichten van de protagonisten van Gaisha. Ook dat ging niet zonder slag of stoot, het moest namelijk wel passen bij de naam en de korte personageschets die we al hadden. Zoals je kunt zien was er zelfs een logo ontworpen.

Inmiddels is de website al enige tijd ter zielen. Dat is jammer, want er heeft best veel tijd in gezeten. Aan de andere kant; als de verhalen nog steeds online te vinden waren, waren ze waarschijnlijk nooit in boekvorm uitgekomen. De gezichten die wij bij de hoofdpersonen vonden zijn in de boeken niet meegenomen.

Toch wil ik ze niet aan de trouwe lezers onthouden. Al lezende krijgen de personages vaak vanzelf een gezicht, dus ik ben heel benieuwd of het een beetje in de buurt komt bij de beelden die de lezers zelf hebben gekregen.

Maak kennis met de gezichten die de bedenkers van Gaisha aan Valerie, Donna, Zoë en Soumia hebben gegeven.

Gaisha V – Tongstrelend

En nu zal in de zomer van 2022 alweer het vijfde deel van deze populaire serie verschijnen. Een exacte datum is nog niet bekend, maar zodra dit het geval is zal dit op Vlammende Verzinsels bekend worden gemaakt. Zoals ik aan het begin van dit bericht al benoemde komt deel vijf met een verrassing. Wat die verrassing precies is houd ik nog heel even geheim, dus ook hier zeg ik; Houd het nieuws rond de Gaisha serie goed in de gaten.

Nog niet bekend met de serie? De eerdere delen I t/m IV zijn te verkrijgen bij de (online) boekenhandel in zowel paperback als ebook versie en ook binnen KOBO+

De eerste delen al gelezen en kun je haast niet wachten? In het voorjaar van 2022 verscheen de verhalenbundel ‘Altijd Zondag’ van dezelfde auteur. Ook bij de online boekenhandel én binnen KOBO te verkrijgen.

Ik wens jullie alvast een hele fijne, zinderende zomer met heel veel leesplezier!