Voor de Pittig Proza uitdaging van augustus met het thema ‘De klusjesman’ werden vijf verhalen gelinkt en deze verhalen verschenen vanwege de samenwerking met Erotica Fest ook op NBRplaza.

Vaak schrijven Marc en ikzelf ook verhalen voor de uitdagingen van Pittig Proza en Erotica Fest. Dit doen we deels om anderen te stimuleren ook een verhaal te schrijven, maar natuurlijk ook omdat het schrijven aan de hand van een thema gewoon erg leuk kan zijn, ook voor ons. De verhalen die Marc en ik schrijven tellen echter niet mee voor de Hete Peper. Dit betekent voor de uitdaging van augustus dat er in totaal drie ‘originele’ bijdragen waren en de regel is; bij meer dan vier verhalen, dus …

Helaas geen Hete Peper, wel feedback.

Feedback op de verhalen

De verbouwing

Marc: Ik vind dit gedicht leuk en luchtig en ook minder cliché dan enkele van de vorige gedichten van deze auteur. Ik vond het vooral leuk om de vergelijkingen tussen gereedschap en erotiek te lezen. Wel moet ik adviseren om op interpunctie (met name hoofdlettergebruik) te letten.

Sanna: Het voordeel van een gedicht is dat je veel makkelijker gebruik kunt maken van woorden en combinaties van woorden die in een verhaal al snel op de lachspieren werken. In dit gedicht krijgen verschillende tools van de klusjesman een erotische lading en dat is eigenlijk best leuk.

Charlotte

Marc: Ik vond de verhaallijn enigszins cliché (maar dat past dan weer prima bij het thema), met toch een verrassend einde. De plottwist maakt wat mij betreft het verhaal. Ik zou meer dialoog in het verhaal hebben gestopt. Nu leest het hier en daar een beetje als een verslag.

Sanna: Als eerste zou ik in dit verhaal de naam van de dochter al noemen op het moment dat verteld wordt dat de dochter (Charlotte) gebrouilleerd is met haar vader. Tot het moment dat die dochter aan het eind van het verhaal weer verschijnt, vond ik het geheel vrij voorspelbaar. Desondanks met plezier gelezen.

De loodgieter

Marc: Deze is van mezelf

Sanna: Dit verhaal ontkomt niet aan wat cliché beelden, onder andere het drijfnatte hemdje, koud water – stijve tepels. Dit doet verder niets af aan het verhaal en de in mijn ogen verrassende ontknoping. De afwisseling tussen (korte) dialogen en vertelling geeft het verhaal een snelheid die heel goed bij het thema past.

Carpentrix

Marc: Ik vind het lastig om dit verhaal goed te kunnen beoordelen. Ik heb het gevoel dat het een hoofdstuk is uit een verhaal, waarvan ik de eerdere hoofdstukken niet gelezen heb. Daardoor ken ik de personages niet of onvoldoende om te begrijpen wat de dynamiek is. Hier en daar vind ik het erg mooi geschreven, maar op andere plekken is het te weinig ‘show, don’t tell’ (ze kijken elkaar geil aan). Ook is het verhaal soms wat gehaast en staccato geschreven, wat niet bijdraagt aan de spanning en erotiek. wel een leuke invalshoek voor het thema.

Sanna: Ik vind dit verhaal verwarrend en dat heeft, denk ik, vooral te maken met de vele personages die genoemd worden maar niet echt een rol spelen. De Hak-op-de-tak vertelling maakt het nog verwarrender. Dit en het woordgebruik gaat ten koste van de erotiek en dat is jammer.

In liefdevolle herinnering

Marc: Dit verhaal is wat langer dan de meeste inzendingen. Dat is an sich geen punt; er is geen maximum aantal woorden aan ‘short stories’, maar ik vond de vertelwijze wat traag. Daardoor had ik moeite mijn aandacht erbij te houden. Ik werd niet ‘gegrepen’. Het idee achter het verhaal is wel mooi.

Sanna: Dit verhaal is van mij.


Wil je ook feedback op jouw verhaal én kans maken op de Hete Peper?

Doe dan mee met de uitdaging van september.