Voor de Pittig Proza uitdaging van november, ‘Nordic Noir‘ zijn vijf verhalen gelinkt. Meestal betekent dit dat, naast een korte review / feedback op de verhalen, ook een hete peper uitgereikt zal worden. Omdat 1 van de gelinkte verhalen een korte gedichtje / oneliner is en een ander verhaal niet in het genre erotica valt, deze keer geen hete peper. Wel feedback.

Feedback op de verhalen

Nordic Noir

Sanna – een kort gedichtje, leuk geschreven, maar niets te maken met het thema.
Marc – Het is altijd fijn om een gedicht of een flash fiction verhaal te krijgen. Maar is het Nordic Noir? Verder vind ik dat je moet starten met een hoofdletter.

Geiten en melkmeiden

Sanna – Van mij
Marc – Ik baal een beetje van dit verhaal. Ik zou namelijk willen dat ik dit verhaal had bedacht. Wat een geweldig verhaal, zeg. Helemaal in het genre Nordi Noir. Rauw. Geen woord te veel. En met een verrassend plot. Een diepe buiging voor de auteur.

Kvitøya

Sanna – ik vind dit een heerlijk, rauw verhaal. Vooral ook heerlijk dat Karina hier het meest ‘rauwe’ personage lijkt. Je beschrijving van de omgeving buiten de hut vind ik heel mooi, heel subtiel maar toch zo dat ik het voor me kan zien. De stilte aan het eind, waaruit zonder dat het gezegd wordt, blijkt hoe haar situatie is geworden, is oorverdovend. Heel knap gedaan.
Marc – van mij

Polaris

Sanna – Dit verhaal deed ook mee met de online feedbackbijeenkomst van November, daar is ook de feedback van anderen te vinden. Zelf moest ik tijdens het lezen al snel aan Mikael Blomkvist (Millenium serie) denken. Dit eerste deel heeft een erg fijne, trage sfeer en de vervolgen zijn erg beklemmend en donker. Ik wil meer lezen.
Marc – De auteur beloofd dat dit een eerste deel is van een serie. Het verhaal past helemaal in de traditie van Nordic Noir, waarin journalisten vaak politieke issues aansnijden. Ook qua schrijfstijl past het in het genre. Korte zinnen, geen woord teveel. Omdat het slechts een eerste deel is, vind ik het lastig om het binnen de context van de uitdaging te beoordelen. Het is nog niet af. Het roept om een vervolg.

Geiranger Fjorden

Sanna – De tijd in dit verhaal loopt traag, zoals ook ‘hoort’ bij nordic noir. Toch wordt het niet traag verteld. Toen ik het de eerste keer las, vond ik het wat verwarrend. De tweede keer werd duidelijk wat er nu precies verteld wordt. Leuk verhaal en passend bij Nordic Noir. Het is echter niet erotisch en dit was, net als altijd, ook een onderdeel van dit thema van Pittig Proza.
Marc – Fijn om een deelnemer te hebben die we nog niet kennen. De beschreven misdaad past perfect in het genre Nordic Noir. Maar de erotiek ontbreekt helaas en dat was ook deel van de uitdaging. Hoewel de verhaallijn zelf me erg aanspreekt, inclusief de staccato-stijl, heb ik wel wat moeite met het overdadig gebruik van komma’s. Vaak staan die komma’s niet op de juiste plek, of zijn ze gewoonweg overbodig. Daardoor moest ik sommige zinnen een paar keer lezen en dat maakt het geen fijne leeservaring.

Wil je ook feedback op jouw erotische verhaal en kans maken op ‘de hete peper’, schrijf dan mee met de Pittig Proza uitdaging van december.