Twee verhalen zijn er gelinkt voor de schrijfuitdaging van augustus ‘Schrijven met google‘ Een stuk minder dan de voorgaande uitdagingen. Daarom deze keer geen hete peper. Wel feedback. Deze feedback komt van mij en van Marc van NBRplaza.

Ik hoop altijd dat mensen deze feedback op prijs stellen en het meenemen bij het schrijven van een volgende verhaal. Dit is helaas niet altijd het geval. Ik vind dat jammer. Toegegeven, niemand is verplicht iets met de feedback te doen, toch wil ik die tip wel meegeven. Doe er iets mee, hoe klein ook. Ik weet uit ervaring dat het je verhalen ten goede komt.

Feedback op de verhalen voor de Pittig Proza uitdaging van augustus ‘schrijven met google.

Zeg geen nee.

Marc: dit verhaal is van mijzelf

Sanna: Ik vind dit een zeer opwindend verhaal. Dieper in het verhaal duikend vind ik de reactie van het ik-personage wat ongeloofwaardig en misschien ook een beetje cliché. De liefde van zijn leven vertelt hem dat ze zich door 2 mannen heeft laten neuken (wat ik overigens best een grote sprong vind na de eerdere zeg-geen-nee uitdagingen), maar hij vergeet terstond zijn bezwaren op het moment dat haar tong en lippen zijn eikel beroeren. Verstand op nul en de kater komt later. Dat hij aan het eind van het verhaal zegt dat hij de experimenten geiler vindt dan hij toe zou durven geven verklaart dat dan misschien, maar toch, de liefde van zijn leven?

Doordat Irene in haar voorstel tot een zeg-geen-nee dag de woorden ‘Zo niet, dan loop je de kans dat je me kwijt raakt.’ gebruikt, wordt haar voorstel naar mijn idee toch een soort van dreigement en gaat het ik-personage hier vooral in mee vanuit de angst haar inderdaad kwijt te raken. Angst is vaak een slechte raadgever.

Wat vind ik er dan toch opwindend aan? Eigenlijk het hele gegeven. De manier waarop Irene hem meesleept en hem uiteindelijk verteld dat ze zichzelf aan anderen heeft gegeven en hoe ze dat doet. De combinatie van zijn afschuw en opwinding en uiteindelijk zijn opbiechten dat hij het geiler vindt dan hij ooit toe zou durven geven. Dus ondanks wat ongeloofwaardig toch een goed erotisch verhaal.

Anita

Marc: Dit verhaal zal bij veel lezers weerstand en walging oproepen. Toch is het thema al eeuwenoud en ook wel bekend als het Oedipus complex. In de Oedipus mythe doodt Oedipus zijn vader en trouwt met zijn moeder. Ondanks het taboe, is dit moedercomplex een thema dat nog steeds vaak voorkomt in literatuur en porno.
Dat je dit thema kiest, zal ik daarom niet bekritiseren. Waar ik wel over val is dat de relatie tussen de moeder (Anita) en de hoofdpersoon onvoldoende wordt uitgewerkt. Toegegeven, dat is ook lastig in een kort verhaal. Maar nu komt het over als een goedkope truc om de lezer te choqueren.
Verder blijf ik me storen aan de vele type- en taalfouten en het gebrek aan lege regels. Dit is iets waar ik al eerder op heb gewezen en waar je echt meer aandacht aan zou moeten besteden.

Sanna: Heel eerlijk, ik heb op het punt gestaan dit verhaal te verwijderen. Dat heeft vooral te maken met het gemis van iedere diepgang en ieder waarom achter de beweegredenen van de personages. Zoals Marc ook aangeeft, het thema zal bij veel lezers weerstand oproepen. Toch is het niet verboden bij de wet en omdat de personages in dit verhaal volwassen zijn, heeft het ook de regels van pittig proza niet overtreden.

Ik ontkom echter niet aan de indruk dat dit verhaal vooral is geschreven vanuit een heimelijke fantasie en dat levert meestal geen goed verhaal op. Dat de hoofdpersonage zich laat verleiden door Anita is voor mij compleet ongeloofwaardig. Als je Anita neer had gezet als een soort moederfiguur in plaats van de moeder én daarnaast het verlangen van de hoofdpersoon en de relatie tussen beiden had uitgediept was het een sterker verhaal geworden. Nu lijkt het uit de lucht te komen vallen en, zoals Marc ook zegt, bedoelt om de lezer te choqueren.

Hier en daar doe je een poging een sfeerbeeld neer te zetten (Het begon te regenen, dikke druppels tekenen onregelmatige patronen) en sla je de plank mis door af te wijken van de verleden tijd waarin de rest van het verhaal is geschreven of door het zo uit de lucht te laten vallen dat het niets toevoegt.

Het is erg jammer dat je helemaal niets met eerdere feedback lijkt te doen. Hierdoor krijg ik de indruk dat je de schrijfuitdagingen vooral gebruikt om een groter publiek te bereiken en niet zo zeer om jezelf als schrijver te ontwikkelen.


Wil jij ook feedback op jouw verhaal, doe dan mee met de Pittig Proza uitdaging van September