Met Pittig Proza daag ik elke maand schrijvers van Erotica uit om verhalen te schrijven rond een bepaald thema. Deze maand is het thema:

Jus primae noctis

Jus primae noctis, ook wel Droit de seigneur of herenrecht, betekent letterlijk ‘Het recht van de eerste nacht’. Misschien is het een mythe, maar er zijn verhalen van middeleeuwse landheren en hoofden van stammen in Afrika,  Azië en het Midden-Oosten, die het recht hadden om de maagdelijkheid te ontnemen van de dochters van zijn onderdanen, aan de vooravond van hun huwelijk. Dat betekende in de praktijk dus, dat een meisje – voordat ze ging trouwen – werd ontmaagd door iemand anders dan haar aanstaande man. Het zou ook een gebruik zijn ten tijde van de slavernij in de Verenigde Staten.

Dit opmerkelijke fenomeen komt ook voor in enkele Franse hoog-middeleeuwse gedichten uit de 13e en 14e eeuw en er zijn ook referenties vanuit oude Ierse legenden.

De Congolese oud-president Mobutu zou in de jaren tachtig van de vorige eeuw, gretig gebruik hebben gemaakt van zijn ‘jus primae noctis’. Als hij door het land reisde, boden stamhoofden hem regelmatig een maagd aan, omdat het een grote eer voor de familie was als de hoogste baas het meisje ontmaagde.

De uitdaging van deze maand is om je te laten inspireren door ‘het recht van de eerste nacht’. Je mag zelf bepalen in welke setting je jouw verhaal laat afspelen, zolang je verhaal maar gaat over de ontmaagding van een bruid door iemand anders dan de bruidegom

Samenwerking met Erotica Fest van NBR-Plaza

Ook deze maand is de schrijfuitdaging op zowel NBR-Plaza en Vlammende verzinsels hetzelfde.

Als je een verhaal schrijft en deze linkt via de linktool onderaan deze pagina, zal deze ook op NBR verschijnen. Dit betekent dat nog meer mensen jouw verhaal lezen, er iets van vinden en jou misschien wel gaan volgen.

Bij meer dan vier verhalen kies ik (of iemand anders die ik hiervoor benader) elke maand een verhaal dat er uit is gesprongen. (Dit is altijd een persoonlijke mening) Dit verhaal krijgt de titel ‘Hete peper’ van de maand. Ook zullen alle inzendingen voorzien worden van een opbouwende review. Dat wil zeggen dat Sanne van Vlammende Verzinsels en Marc van NBRplaza alle verhalen zullen voorzien van tips. Daardoor zul je als schrijver groeien en worden je verhalen nog spannender voor je lezers. Maar dat is nog niet alles …

Door deel te nemen aan deze schrijfuitdaging, maak je ook kans op ‘Aftasten’, het eerste boek uit de Gaisha – Saga. Gaisha is mijn andere project en momenteel zijn we bezig dit in een nieuw jasje te steken voor we hier weer mee verder gaan. Nog meer redenen dus om een verhaal te schrijven voor de uitdaging van deze maand.

Hoe werkt het?

Het is heel eenvoudig.

Je hoeft geen toestemming te vragen om mee te doen, de enige voorwaarde is dat je een eigen blog of website hebt waar jij je verhaal post. Ik plaats geen gastberichten op mijn site. (NBR doet dit overigens wel, dus als je geen eigen blog of webpagina hebt, maar wel graag mee wilt doen, stuur dan je inzending per mail naar hen op. Zet erbij of je het verhaal onder een pseudoniem of anoniem wilt plaatsen. NBR maakt er dan een gastblog van).

Dus; Schrijf een erotisch verhaal rond de bovenstaande opdracht, fictie, non-fictie, dat is aan jou. De inhoud van je verhaal bepaal je zelf, maar onderwerpen die bij de wet verboden zijn, zijn niet toegestaan. (Bestialiteit, pedofilie) De enige echte regel is dat het je eigen woorden moeten zijn – geen kopie of reblogs, geen uitreksels van boeken of verhalen die al elders zijn gepubliceerd en geen reviews van producten of advertenties.

Plaats jouw verhaal op je blog of website en plaats daar de button van Pittig Proza bij. Zorg dat de button is gelinkt naar deze pagina.

Vul hieronder in de linktool de titel van je verhaal, jouw mailadres (niet zichtbaar voor de lezers) en de link naar het betreffende verhaal in.

Deel je creatie op social media met de hashtag #PittigProza en geef feedback op de inzendingen van anderen. Schrijven doe je misschien alleen, maar jezelf hierin verbeteren doe je door te blijven oefenen, verhalen van anderen te lezen en de feedback die je op je verhalen krijgt ter harte te nemen.

Door deel te nemen aan deze meme, vergroot je het aantal lezers op je blog en verbeter je de vindbaarheid op Google.

En, voor het geval je het nog niet wist. Als je ooit al eens eerder een verhaal schreef wat geschikt is voor deze uitdaging, voel je vrij deze onderaan de pagina te linken.

De inzendingen moeten voor 30 juni 2020 23:55 binnen zijn.


Dit zijn de inzendingen tot nu toe / uplink hier je inzending:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


Door je verhaal te linken, zal het zowel hier op Pittig Proza, als op NBRplaza’s Erotica Fest verschijnen.