~ ’s Avonds laat loop je door de gangen van een statig schoolgebouw. Je voelt dat iemand je achtervolgt. Als je de deur ziet van het lokaal waar de rest van het genootschap al zit te wachten, ren je er snel naartoe. ~ Dat is typisch Dark Academia.

Dark Academia

Waar de Dark Academia trend ooit online begon, gaat het nu ook steeds meer in de ‘echte wereld’ spelen. Dark Academia is een trend en een subcultuur die het hogere onderwijs romantiseert. De trend is geïnspireerd door Ivy League scholen zoals Yale en Harvard. Het gaat dan ook gepaard met een grote behoefte aan lezen, poëzie, schrijven en leren. Misschien niet geheel verrassend, maar de trend ging vooral spelen tijdens de lockdown, omdat veel studenten toen thuis zaten. De subcultuur houdt enorm van oude dingen zoals typemachines, vintage boeken en wandelkandelaars. Het staat ook bekend als modetrend omdat bij Dark Academia ook een bepaalde kledingstijl hoort; ruitjesrokken, coltruien, spencers, lange, wollen jassen. En laten we vooral het donkere aspect niet vergeten, het woordje ‘Dark’ maakt immers ook onderdeel uit van de trend Dark Academia. Volgens de volkskrant zit dat in het feit dat onderwerpen als: depressie, de dood, verslaving en obsessie ook bewonderd worden naast het vergaren van kennis. De site trendbubbels bespreekt ook de behoefte aan Schots weer. Dus regenachtige dagen met bewolking en donkere gebouwen op de achtergrond.

Dark Academia als boekentrend

De Dark Academia trend begon waarschijnlijk in 2014 toen er werd gediscussieerd over The secret history van Donna Tartt (mocht je dit boek nog niet gelezen hebben: het is een dikke pil, maar naar mijn mening absoluut de moeite waard) Dit boek is waarschijnlijk ook de aanleiding voor de beweging geweest. Andere boeken waar je de trend in terug kunt vinden zijn: The picture of Dorian Grey van Oscar Wild, Brideshead Revisited van Evelyn Waugh en Orlando van Virginia Woolf. Dit zijn meer klassieke boeken die door fans van Dark Academia weer worden gelezen. Daarnaast zijn er ook veel nieuwe boeken waarin je de trend terug kunt vinden: Bunny van Mona Awad, Ace of Spades van Faridah Àbíké-Íyímídé, The Ravens van Kass Morgan en How We Fall Apart van Kathie Zhao.

Dark Academia in films en series

Geen tijd en / of zin om in al deze boeken te duiken? Ook in films en series is de trend Dark Academia terug te vinden: Brideshead Revisited, Maurice, Dead Poets Society, Peter’s Friend, Good Will Hunting, The Talented Mr. Ripley, Mona Lisa Smile, Selah and the Spades, Gentleman Jack, The Queen’s Gambit en The Chair.

Wat heeft een Dark Academia verhaal nodig?

  • Het speelt zich af in een academische setting
  • Karakters leven geheimzinnige of zelfdestructieve levens
  • Belangrijke elementen zijn: geheime genootschappen, studeren en mysterie
  • De setting is donker, klassiek en mysterieus
  • Het moet draaien om klassieke literatuur, het streven naar zelfontdekking en een passie voor kennis en leren.
Een mooi thema voor de komende bijeenkomst van Vlammende Verzinsels dus.

De bijeenkomst

De bijeenkomsten van Vlammende Verzinsels zijn laagdrempelig en gezellig. Feedback wordt met respect gegeven en er ontstaan keer op keer leuke discussies. We leren enorm veel van elkaar en dat komt ons schrijven ten goede. Tijdens de bijeenkomsten worden er geen foto’s gemaakt van de aanwezigen. Iedereen wil, op de een of andere manier, anoniem blijven en dit wordt volledig gerespecteerd.

Belangrijke gegevens
  • Datum: zaterdag 29 oktober 2022
  • Tijd: vanaf 12:00 tot ongeveer 16:00
  • Kosten: €5,- (administratiekosten, te voldoen bij aanvang van de bijeenkomst)
  • Lunch: voor eigen rekening (vaak splitsen we het totaalbedrag door het aantal aanwezigen, maar je bent uiteraard vrij om dit zelf te voldoen)
  • Locatie: Bruut Maarssen (dit kan nog veranderen, deelnemers worden hier dan tijdig van op de hoogte gesteld)

Schrijf je een verhaal voor deze bijeenkomst en link je deze middels de linktool onderaan dit bericht dan hoef je niet door te geven dat je komt, er wordt dan op je gerekend. Uiteraard ben je ook zonder verhaal welkom. Het is fijn als ik dit tijdig weet zodat ik daar rekening mee kan houden bij de reservering.

Hoe doe je mee?

Het is fijn als de verhalen aansluiten bij het thema van de bijeenkomst, maar ook andere verhalen worden geaccepteerd voor feedback. Verder kies je zelf het genre van je verhaal en natuurlijk voeg je hier ook een flinke snuf erotiek aan toe.

Maximaal 1 verhaal per persoon en alleen linken als je ook daadwerkelijk aanwezig bent. Deelnemers steken hun tijd in het voorbereiden van de feedback dus het is jammer als dit voor niets zou blijken.

Plaats jouw inzending op je eigen blog of website en voeg deze uiterlijk 28 oktober 23:00 toe aan de linktool onderaan dit bericht. Vul de gevraagde gegevens in, vernieuw de pagina en controleer of jouw inzending erbij staat.

De bedoeling van de bijeenkomsten is het geven van feedback op elkaars verhalen en het ontvangen van feedback op jouw eigen verhaal. Je bent niet verplicht een verhaal in te zenden voor feedback, maar het zou wel fijn zijn als alle aanwezigen hun feedback op de verschillende verhalen hebben voorbereid. Op die manier maken we van de bijeenkomst een succes en leren we van elkaar.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar de eerdere bijeenkomsten van vlammende verzinsels, kijk dan eens hier.

Veel creatieplezier en tot zaterdag 29 oktober 2022!

Maak hieronder de link naar je verhaal:


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter