Even geleden plaatste ik de notulen van de laatste schrijf en feedback bijeenkomst van 2021 en op het moment ben ik aan het nadenken over de invulling van de bijeenkomsten van 2022 waarvan de eerste staat gepland op zaterdag 19 maart 2022.

Natuurlijk is het leuk als nieuwe schrijvers de bijeenkomsten weten te vinden, maar op het moment richt ik mij vooral op de ‘vaste’ deelnemers, want wat is het iedere keer weer leuk om iedereen te zien. Ik spreek dan ook de voorzichtige hoop uit dat de bijeenkomsten ook in 2022 weten te inspireren tot het schrijven van nog meer prachtige verhalen.

En ben jij niet een van die vaste deelnemers? Schroom dan niet contact met me op te nemen. Nieuwe schrijvers blijven welkom.

De bijeenkomsten zijn laagdrempelig en gezellig. Feedback wordt met respect gegeven en er ontstaan keer op keer leuke discussies. We leren enorm veel van elkaar en dat komt ons schrijven ten goede! Tijdens de bijeenkomsten worden geen foto’s gemaakt van de aanwezigen. Iedereen wil, op de een of andere manier ‘anoniem’ blijven en dit wordt volledig gerespecteerd.

De bijeenkomst

Datum: Zaterdag 19 maart 2022
Tijd: vanaf 12:00 tot ongeveer 16:00
Kosten: 5 euro (administratie)
Lunch: voor eigen rekening
Locatie: Bruut Maarssen (dit kan nog veranderen)

Schrijf je een verhaal voor deze bijeenkomst dan hoef je niet door te geven dat je aanwezig bent, er wordt dan op je gerekend. Uiteraard ben je zonder verhaal ook welkom. Erg fijn als je mij dit tijdig laat weten zodat ik dit door kan geven bij de reservering.

Natuurlijk houden we bij een reservering rekening met de op dat moment geldende maatregelen rond COVID en in dat geval hebben vaste deelnemers altijd voorrang.

Thema

Bijzonder gewoon

Schrijven is een bijzondere ambacht. Voor mij persoonlijk is het bijzonder omdat het me in staat stelt een hele andere (en soms zelfs nieuwe) wereld te creëren. Als het me dan lukt die wereld ook voor de lezer tot leven te wekken dat is dat helemaal bijzonder en heb ik, als schrijver, mijn doel bereikt. Hier in geldt, net als bij iedere andere ambacht, ‘oefening baart kunst.’

Voor de bijeenkomst van januari gaan we verhalen schrijven waarin in ieder geval één scene een hele gewone, alledaagse handeling van een personage beschrijft zodat het voor de lezer bijzonder wordt. We zoomen als het ware in op de handeling en wel op zo’n manier dat de lezer zowel de handeling als het personage voor zich kan zien. Denk hierbij aan; de afwas, het vaste rondje wandelen met de hond, onder de douche gaan, maar ook bijvoorbeeld de route van de postbode of het werken aan de lopende band. Misschien wel iets wat je zelf dagelijks en bijna zonder erbij na te denken doet.

Een mooi voorbeeld (vind ik, maar ik realiseer me dat ik hierin bevooroordeeld ben omdat het verhaal is geschreven door mijn dochter 😉 ) is de begin scene uit het korte verhaal ‘De tuinman’ waarvan hier een heel klein voorbeeld. Klikken en je komt terecht bij het volledige verhaal.

‘Hij strekte zijn stramme vingers en nam de honderd meter tuinslang van diens zelfgeknutselde plastic houder. De opgerolde meters vielen zwaar op zijn onderarm, het opgedroogde zand dat nog aan de slang plakte van de dag ervoor wreef korrelig tegen zijn huid. Hij hees de slang op zijn schouders en rolde de slang, terwijl hij over het terrein liep, langzaam af door steeds een stuk van zijn schouder en op de grond te kwakken, daarbij goed oplettend dat er geen knopen en vouwen in de slang ontstonden, daardoor kon de slang gaan scheuren. Bij zorgvuldig gebruik kon een tuinslang decennia mee.’ –

Een hele gewone en in dit geval dagelijkse handeling op zo’n manier geschreven dat het bijzonder wordt en meteen ook iets vertelt over het personage.

Voor de bijeenkomst van januari gaan we hetzelfde doen, maar dan, uiteraard, anders. 🙂

Tijdens de bijeenkomst wil ik het ook graag hebben over het ‘perspectief’ waarin de verhalen geschreven zijn.

Voor welk perspectief heb je gekozen en waarom? Hoe zou je verhaal ‘klinken’ als je voor een ander perspectief kiest. Het is leuk als de deelnemers hier ook vast over nadenken en zich verdiepen in het gegeven ‘perspectief’ bij het voorbereiden van feedback.

Wees vooral creatief!

Je kiest zelf het genre van je verhaal en natuurlijk voeg je hier wat erotiek aan toe. Dit mag zo subtiel of expliciet als je zelf wil.

Let op!!!

Maximaal 1 inzending per persoon.
Je mag alleen een verhaal linken voor feedback als je ook daadwerkelijk aanwezig bent bij de bijeenkomst.
Tijdens de bijeenkomst worden geen foto’s gemaakt van de aanwezigen.

Hoe doe je mee?

Het is fijn als de verhalen aansluiten bij de opdracht van de bijeenkomst, maar andere inzendingen worden ook geaccepteerd voor feedback.

Plaats jouw inzending op je eigen blog of website en voeg deze uiterlijk 18 maart 2022, 23:00 toe aan de linktool onderaan dit bericht. Vul de gevraagde gegevens in, vernieuw de pagina en controleer of jouw inzending erbij staan.

Wat doen we tijdens een bijeenkomst?

De bedoeling van de bijeenkomsten is het geven van feedback op de ingezonden verhalen en het ontvangen van feedback op jouw eigen verhaal. Je bent niet verplicht om een verhaal in te zenden voor feedback, maar het zou fijn zijn als alle aanwezigen feedback op de verschillende inzendingen hebben voorbereid. Op die manier maken we van de workshop een succes en leren we van elkaar.

Veel creatieplezier en tot zaterdag 19 maart 2022


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter